Annons

Hög tid att införa bosparande för unga

Politiken måste ta ansvar för de regelförändringar som gjorts under senare år, och som drabbat ungdomar särskilt hårt. Konsekvensen har blivit att bostaden återigen har blivit en klassfråga, skriver Sten Hamberg, Maria Rankka och Anders Lago, som vill se ett bosparande för unga.

Under strecket
Publicerad

Är du 25 år gammal och letar efter bostad i någon av de större städerna i Sverige? Lycka till och välkommen till verkligheten. Har du inte haft förutseende föräldrar som gav dig en plats i bostadskön i tioårspresent är chansen att få ett förstahandskontrakt med en överkomlig hyra minimal. Om du i stället vänder dig till något av bolåneinstituten och ber att få låna till en bostadsrätt kommer du att få beskedet att det går alldeles utmärkt, så länge du kan lägga upp femton procent till insatsen kontant. Femton procent låter kanske rimligt, men på dagens bostadsmarknad motsvarar det sexsiffriga belopp, pengar som få 25-åringar har hunnit tjäna ihop till på egen hand.

Bostadssituationen för unga har alltid varit utmanande men de senaste åren har flera olika faktorer samverkat för att skapa en fullständigt ohållbar situation. Tyvärr har en rad politiska beslut bidragit till att göra situationen om möjligt ännu värre. För individen är detta givetvis ett stort problem – det egna boendet är en viktig hörnsten i arbetet med att bygga ett eget och självständigt liv. För samhället fungerar bostadsbristen tillväxthämmande när ungdomar väljer bort högre utbildning och jobberbjudanden för att de inte hittar någonstans att bo.

Annons
Annons
Annons