Annons
X
Annons
X

Hög polischef efterforskade källa

En av Stockholms högsta polischefer har försökt att hitta en uppgiftslämnare bland de anställda efter uppmärksammade medieuppgifter om fusk med statistik inom polisen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

En polis berättar att han blivit inkallad till sin chef som visar upp ett tidningsurklipp där en utredare påstår att det fuskas med staitistiken inom polisen. Därefter ska chefen ha frågat polisen om det är han som är utredaren.

– Jag tänkte att det är märkligt att en så hög representant för polisen eftersöker källa och att det är grundlagsbrott, säger den anställde till
Ekot.

Meddelarfriheten finns inskrivet i grundlagen och personer anställda på myndigheter som efterforskar källor kan hamna i fängelse.

Annons
X

Polismästaren tillbakavisar uppgifterna, men Ekot har publicerat det bandade samtalet som spelades in med hjälp av en dold mikrofon.

Enligt Nils Funcke, tryckfrihetsexpert och sekreterare i den statliga yttrandefrihetsutredningen har polischefen begått tjänstefel.

– Det framstår för mig som uppenbart att den här polischefen efterforskar vem som har gjort ett visst uttalande i medierna och det är tjänstefel, säger han till Ekot.

Polischefen har inte velat kommentera inspelningen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X