Annons
X
Annons
X

Hög officer misstänks för "ryska hot" mot anställda

En hög officer på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, misstänks ha hotat chefer och anställda vid Försvarsmakten och deras familjer, skriver Expressen.

Officeren var placerad på en hemlig befattning på Försvarets radioanstalt, enligt Expressen.

Officeren var placerad på en hemlig befattning på Försvarets radioanstalt, enligt Expressen. Foto: Tomas Oneborg

Officeren har arbetat vid en avdelning som bland annat ska avslöja hur ryska militära underrättelsetjänstens agenter arbetar i Sverige. Officerens uppgift har varit att ta fram kvalificerad information om det ryska hotet mot Försvarsmakten, enligt flera källor till Expressen.

Officeren ska ha ringt samtal och skickat sms som uppfattats som hotfulla till andra anställda på Must och deras familjer. Hoten var utformade så att de skulle se ut att komma från ryskt håll, enligt uppgifter till tidningen.

Chefen för Must, generalmajor Gunnar Karlson, vill nu avskeda officeren som inte längre får vistas på sin arbetsplats. Han uttrycker i en skrivelse att Must saknar förtroende för officeren. Musts ledning beslöt dessutom i höstas att officeren inte längre bedöms som pålitlig för att få ta del av hemliga handlingar.

Annons
X

När Säkerhetspolisen gjorde en husrannsakan i officerens bostad hittade man en stor mängd hemliga handlingar, enligt Expressen. Eftersom officeren inte längre har rätt att ta del av hemliga handlingar vill Must få tillbaka usb-stickorna och handlingarna som Säkerhetspolisen hittade. Handlingarna riskerar att kunna att skada Sveriges förhållande till främmande makt och rikets säkerhet.

Officeren var placerad på en hemlig befattning på FRA, Försvarets radioanstalt när Gunnar Karlsson riktade missförtroendeförklaringen mot honom.

Must är en kunskapsorganisation, som på regeringens och överbefälhavarens uppdrag hämtar in information som bearbetas, analyseras och därefter delges som underrättelser.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Underrättelserna behandlar bland annat trender i omvärldsutvecklingen och yttre hot mot Sverige och svenska intressen.

  Must-chefen, generalmajor Gunnar Karlson, vill avskeda officeren. Foto: Henrik Montgomery/TT

  Annons

  Officeren var placerad på en hemlig befattning på Försvarets radioanstalt, enligt Expressen.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Must-chefen, generalmajor Gunnar Karlson, vill avskeda officeren.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X