Annons

Hedvig Ljungar:Hobbyfotografen som blev legendarisk över en natt

Självporträtt av Vivian Maier (beskuret).
Självporträtt av Vivian Maier (beskuret). Foto: Vivian Maier/TT

I ett slag fick världen upp ögonen för en av 1900-talets stora gatufotografer, när Vivian Maiers livsverk såldes på auktion 2007. Sedan dröjde det inte länge förrän mytbildningen kring – och förminskandet av – den ensamstående barnflickan var ett faktum. 

Under strecket
Publicerad

Fastighetsmäklaren John Maloof, som 2007 köpte upp en stor del av Vivian Maiers fotografier. 

Foto: Charles Rex Arbogast/TT

Folk älskar gåtor, det oavslutade och det oförklarliga har enorm dragningskraft. Jag är Den mystiska kvinnan, Den itusågade kvinnan, där det är det förflutna som är avsågat.

Orden ovan uttalas av huvudpersonen i Christina Hesselholdts roman ”Vivian”. Förlagan är Vivian Maier, född 1926 i New York, död 2009 i Chicago, idag känd som en av 1900-talets stora gatufotografer. ”Vivian” publicerades i Danmark 2016 och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. I dagarna ges den ut i svensk översättning av Ninni Holmqvist på Natur & Kultur. Utgivningen sammanfaller med den internationellt hittills största utställningen av Vivian Maiers fotografier som just nu pågår i konsthallen Fabriken utanför Kivik på Österlen. Tillsammans med romanen utgör utställningen en intressant utgångspunkt för att reflektera över berättelsen om fotografen som fram till 2009 var okänd för allmänheten. 

Annons
Annons
Annons