Annons
X
Annons
X

H&M:s Stefan Persson toppar skattelistan

Miljardutdelningarna från H&M gör att Stefan Persson, ordförande i klädbolaget, toppar listan över de svenskar som betalar mest skatt. De senaste tre åren har han betalat 1,7 miljarder i inkomstskatt, enligt SVT.

Stefan Persson har betalat 1,7 miljarder i inkomstskatt de senaste tre åren.
Stefan Persson har betalat 1,7 miljarder i inkomstskatt de senaste tre åren. Foto: SCANPIX

Många medlemmar ur familjen Persson/Tham, som är arvingar till H&M:s förmögenhet, finns på listan över de svenskar som betalat över 100 miljoner kronor i skatt de senaste tre åren. Enligt SVT, som har gått igenom de senaste årens taxering till och med år 2011, har tio medlemmar av H&M-släkten betalat så mycket skatt.

Här återfinns förutom Stefan Persson hans tre barn, däribland H&M-chefen Karl-Johan Persson.

På tio-i-topplistan över Sveriges största skattebetalare finns fem personer ur H&M-familjen. Finansmannen Fredrik Lundberg är trea på listan.

Annons
X

Men SVT konstaterar i sitt reportage att Stefan Persson ändå betalar en lägre procentsats än många vanliga löntagare eftersom hans skatt till största delen består av den 30-procentiga skatten på kapitalinkomster. Den ordningen försvaras av finansministern.

– När det gäller kapitalinkomster så är de väldigt rörliga över gränserna. Och Sverige kan då inte ha en alltför avvikande skattesats från andra länder, säger finansminister Anders Borg till SVT.

Stefan Persson hotade på 90-talet att flytta utomlands av skatteskäl, men då sänktes skatten för familjeföretagare.

Vad kan du om de svenska finansjättarna?

Ivar Kreuger – tändstickskungen quiz.svd.se Hagströmer/Qviberg – radarparet som föll quiz.svd.se Familjen Wallenberg – mäktigast i Sverige? quiz.svd.se

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

Stefan Persson har betalat 1,7 miljarder i inkomstskatt de senaste tre åren.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X