Fånga tiden!Hjärtskärande längtan efter pappa

David Mjönes som sprallig lillebror och Åse Nelson som storasyster i ”Fånga tiden!”.
David Mjönes som sprallig lillebror och Åse Nelson som storasyster i ”Fånga tiden!”. Foto: Dragan Popovic

Lucas Svensson är en av våra mest lyhörda och breda samtidsdramatiker. Nu är han aktuell med två pjäser för ung publik. De handlar om tidens mysterium och om skammen att ha en pappa i fängelse.

Under strecket
Publicerad
Aja Rodas och Mats Jäderlund i ”Det ingen får veta om pappa”.

Aja Rodas och Mats Jäderlund i ”Det ingen får veta om pappa”.

Foto: Magnus Swärd
Annons

Dramatikern Lucas Svensson har sedan Unga Dramaten-debuten med ”Fallna från månen” (2002) skrivit ett tiotal sällsynt mångbottnade barnpjäser som rymmer fantasi, poesi, absurdism, humor, samtida saga, dissonant nostalgi och perspektivrik omvärldsspaning. Med skarpslipat språk har han tecknat barns motståndsstrategier och identitetsskapande i en värld som formas av vuxenvärldens villkor och normer. Ibland har han hämtat stoff från klassiker, som Shakespeare, eller inspirerats av barnkulturella portalgestalter som Elsa Beskow, Barbro Lindgren och Ingrid Vang Nyman. Nu har han haft premiär på två nya pjäser för barnpubliken.

Regissören Agneta Ehrensvärd, tidigare konstnärlig ledare för Unga Dramaten, har med varsam tillit till barnpubliken (från 4 år) iscensatt den filosofiskt finurliga ”Fånga tiden!” på Pygméteatern. Det duggar av strindbergska drömspelstankar om tiden som flyr och att en minut kan vara lång som ett år. Tiden själv tar gestalt när guden Kronos i dockformat gör en rykande entré ur gökuret och i en skojig scenisk fabelillustration får sköldpaddan springa ikapp med haren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons