Jorden vi ärvdeHjärtskärande fransk tragedi utan slut

Guillaume Canet spelar bonden Pierre.
Guillaume Canet spelar bonden Pierre. Foto: Njutafilms

”Jorden vi ärvde” är ett skakande aktuellt vittnesbörd om franska bönders kamp för överlevnad. Filmen har lockat över två miljoner fransmän till biograferna.

Under strecket
Publicerad
Njutafilms
Foto: Njutafilms
Annons

Det börjar med en bild av bonden Pierre (Guillaume Canet) som med tunga och uppgivna steg går snett över ett lerigt fält. En bild som förebådar vad som komma skall. Därefter förflyttas vi snabbt tillbaka i tiden till 1979. Då när allt såg så lovande ut. Pierre och hustrun Claire (Veerle Baetens) nyförälskade och förhoppningsfulla inför övertagandet av familjegården Les Grand Bois. Pierres pappa Jacques (Rufus) är en man av den gamla stammen, som drivit gården i lagom storlek för familjens eget behov och lite till, likt sina förfäder. Men Pierre vill skala upp. Ska man överleva i den nya tiden måste man bygga ut. Femtiotalet får ska bli 1 000 getter. Tiotalet ägghöns ska bli 20 000 gödkycklingar. Teknik ska ersätta människor. Pierre har varit i USA och lärt sig tänka stort medan pappa Jacques förhåller sig skeptisk.

När vi möter Pierre och Claire nästa gång har det blivit 1996, filmens nutid, och familjen har utökats med en son och en dotter, som arbetar vid föräldrarnas sida tillsammans med den trogne drängen Mehdi (Samir Guesmi) och hans familj. Visserligen drömmer sonen Thomas om Tour de France men stannar lojalt kvar hos sina föräldrar. Men trots sitt hårda slit klarar Pierre och Claire inte att betala av sina lån. Ju större maskiner de köper desto mindre ser de själva ut. Gamle farfar Jacques finns kvar och kraxar hotfullt. Hans inställning är att sonen Pierre ska stå på egna ben. Jacques ska ha sitt arrende så länge han lever. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons