Annons

Min vän Percy, Buffalo Bill och jagHjärtat blöder och läks i Ulf Starks senaste

Under strecket
Publicerad

Ulf Stark har sedan han för dryga tio år sedan gav ut den första berättelsen från sin barndoms Stureby ”Min vän Percys magiska gymnastikskor” haft världsalltet ur ett barndomsperspektiv som återkommande tema för sitt författarskap. Detta tema låter han drabba samman med kärlekens urkrafter.
Starks kärleksbegrepp är vittfamnande. I ungdomsromanen ”Låt isbjörnarna dansa” liksom i bilderboken ”När pappa visade mig världsalltet” undersöker han kärlekslängtan mellan far och son. Den besinningslösa kärleken och dess tragik spelas upp i den lika kusliga som tänkvärda romanen ”Karlavagnen”. Den underbara, sensuella och längtande kärleken återkommer han till gång på bland annat i ”Guldhjärtat Den svarta fiolen” och årets Min vän Percy, Buffalo Bill och jag. När han undersöker kärlekens väsen skildrar berättelsen hur kärleken hanterar individen. Han väljer inte alltid människor för att avlocka kärlekens dess hemlighet. I sin höga
visa ”Ängeln och den blåa hästen” besjunger han kärleksmötet mellan just en ängel och en blå häst.

I sin senaste skildring från barndomens känslokarusell ”Min vän Percy, Buffalo Bill och jag” speglar Stark kärlekens outhärdliga styrka i sinsemellan mycket olika kärleksupplevelser. Då dessa sommardagar ute i skärgården är berättade från barnets förvånade perspektiv framstår kärlekens obändiga kraft som både komisk och kosmisk. Trots att boken spelas upp i komiska och drastiska scener, många av renaste farskaraktär är det den outhärdliga och längtande kärleken som står i centrum. En kärlek som får den älskande att göra vad som helst för att få tillgång till den icke lika illa drabbade älskade.
Den unge Uffe drabbas av Pia men inte ser hon honom och farfar är sedan ungdomen drabbad av farmor men inte har hon sett honom såsom hans eviga längtan önskar. Att älska som farfar är en ständig kamp med den stora mörka stenen. Stenen som kastar skugga över jordgubbslandet.

Annons
Annons
Annons