Annons
X
Annons
X

Hjärnfenomen bakom finanskrisen

Med facit i hand var finanskrisen bara något som väntade på att hända. Ändå reagerade vi inte. Orsaken kan vara en egenhet i den mänskliga hjärnan som gör att vissa funktioner slås ut när vi lyssnar på ”experter”.

Det är Gregory Berns på Emory University i Atlanta som studerat hur våra hjärnor fungerar när den tvingas värdera risker med eller utan råd från så kallade experter. Det skriver Dagens Medicin.

Experiment som han har gjort visar att råd från experter får oss att förlora omdömet genom att hjärnan förvirras.

Gregory Berns lät 24 frivilliga välja mellan en säker betalning eller att satsa på ett lotteri med högre risk och potentiellt högre vinst.

Annons
X

Under beslutsprocessen hos de studerade kunde man se att områden som aktiverades i hjärnan var de som används för att räkna ut risker. Det är områden associerade med dopamin, ett ämne som aktiveras när den förväntade belöningen blir högre.

– När det inte finns några ”expertråd” med i bilden, när folk fattar dessa beslut på egen hand, ser man en tydlig korrelation mellan den förväntade vinsten i lotteriet och områden i hjärnan som associeras med dopamin, säger Gregory Berns till New Scientist, enligt Dagens Medicin.

När expertråd blandades in blev resultatet annorlunda. Det visade sig att studenterna tog expertens råd utan att de dopaminproducerande områdena i hjärnan aktiverades, skriver Dagens Medicin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det visar att den normala mekanismen som vi har när vi kalkylerar risker och belöningar inte används när du har en expert som säger åt dig vad du ska göra. Jag tror att det här, om inte helt så åtminstone delvis, kan förklara den nuvarande situationen med den finansiella krisen. Enligt min åsikt, ska beslutsfattande inte lämnas över till andra, experter eller inte, säger Gregory Berns.

  E24 Kvinna

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X