Hjärnan vill ha sommar och sci fi

Under strecket
Publicerad
Annons

Nej, jag tänker inte skriva om bloggar. Eller jo, lite. Den är ju så skön, bloggdebatten; DN:s Johan Croneman mot resten av medie-Sverige. Själv är jag mest imponerad av att någon har tid och ork att läsa dessa oändliga nätdagböcker, för att inte tala om skriva i dem, eller kritisera dem. Respekt till er, kära kollegor.
Två veckor före semestern tuffar min egen obloggande hjärna på med uppskattningsvis 30 procent av sin fulla kapacitet. Den vill ha sommarlov, nu. Kanske var det hjärnans undermedvetna längtan efter svunna tiders O”boy-frukostar i soffan som fick mig att associera till SVT:s Sommarlovsmorgon när jag såg filmversionen av sci fi-klassikern Liftarens guide till galaxen i veckan. En underbar liten film, inte minst för att den ofrivillige rymdresenären Arthur Dent spelas av Martin Freeman, Tim i The Office alltså. Man har nog plöjt ner en ansenlig hacka i specialeffekter, men Liftarens guide har ändå en skön barnprograms-aura, lite Landet Narnia möter Kapten Zoom. Sverigepremiär den 3
augusti.

Det känns naturligt att tipsa om en inhemsk föregångare när jag ändå håller på, en klassiker i genren kass svensk film: Rymdinvasion i Lappland från 1959, nyligen utgiven på dvd av Klubb Super 8. Det Chewbacca-liknande rymdmonstret går inte av för hackor, men bäst är ändå de tre rymdmännen som alla har slående likheter med Döden i Det sjunde inseglet och rör sig hackigt till minimalistisk elektronmusik. Helt oslagbart faktiskt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons