Hjärnan sorterar bort verkligheten

PARERA TANKEFEL. Överkonfidens och Ikeaeffekten är några av de tankefel vi gör dagligen. För hjärnan är felen ett sätt att överleva. Men de kan stå oss dyrt. Lär dig parera dem – så kan du bli så bra på att fatta beslut i vardagen som du tror att du är.

Under strecket
Publicerad
En ful tröja kan förstöra ditt första intryck av en person. Det beror på den så kallade horneffekten: hela personen hamnar i dålig dager på grund av något som egentligen säger ytterst lite om personens svagheter och styrkor.
ILLUSTRATIONS: BERGLINS

En ful tröja kan förstöra ditt första intryck av en person. Det beror på den så kallade horneffekten: hela personen hamnar i dålig dager på grund av något som egentligen säger ytterst lite om personens svagheter och styrkor. ILLUSTRATIONS: BERGLINS

Min Billybokhylla är finare än din.

Min Billybokhylla är finare än din.

Foto: IKEA
Annons

Ser du på dig själv som en miljövänlig person? Då går du säkert till återvinningsstationen med dina tomma plastförpackningar. Fast med största säkerhet har det nog också hänt att du har slängt plastförpackningar i hushålls­soporna en gång eller två. Och när det gäller dig själv har du förmodligen ett helt gäng med förklaringar: du hade bråttom, det var fullt i plastbehållaren, för en gångs skull orkade du inte. Eller något liknande.

Men när du ser någon annan slänga sina förpackningar i hushållssoporna, vad tänker du om den personen?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons