Annons

Hjärnan bästa verktyget mot värken

MINDRE ONT. Hjärnan spelar en viktig roll för att hantera smärta. Men starka mediciner kan störa kroppens egen smärtdämpning. I en ny bok presenteras de senaste forskningsrönen och olika metoder som fungerar mot värk.

Publicerad

Smärta är en skrikig inkräktare. Den stör tankarna och kan göra att arbetsminnet fungerar sämre. När det gör ont i kroppen blir det svårt att koncentrera sig på något annat. Det spelar ingen större roll om det är huvudet, benet, ryggen, magen eller ett ynka litet finger som gör ont. Värk tar lätt makten över oss. Det kan kännas hopplöst att få bukt med den, men det går faktiskt att förbättra kroppens förmåga att hantera smärta. Fast det kan vara bråttom. Ju förr man kan minska smärtan desto större är chanserna att minska det onda på sikt.

I sin nya bok Hjärnkoll på värk och smärta berättar hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh om de senaste forskningsrönen, hur smärta och värk fungerar och vad man kan göra åt den. Ett centralt budskap är att försöka bättra på kroppens (hjärnans) egen förmåga att minska smärta. Det handlar, för att tala ”Martin Ingvarska”, om att gymnastisera smärthämningssystemet.

Annons
Annons
Annons
Annons