Hjärna aktiv även i koma

Hjärnundersökningar av en 23-årig brittisk kvinna som varit i det som kallas vegetativt tillstånd i fem månader avslöjar tidigare otänkbara aktiviteter i hennes hjärna. Otroligt fascinerande och spektakulärt, säger experterna om de nya upptäckterna som kan leda till nya sätt att undersöka svåra hjärnskador.

Under strecket
Publicerad
Forskargruppen leds av Adrian Mark Owen i Cambridge i Storbritannien. Magnetkamerabilderna visar att samma delar i hjärnan som styr språkförståelse är aktiverade hos den vegetativa patienten som hos friska kontrollpersoner när de får lyssna på specifika meningar.
	Källa: Adrian Mark Owen och Science.

Forskargruppen leds av Adrian Mark Owen i Cambridge i Storbritannien. Magnetkamerabilderna visar att samma delar i hjärnan som styr språkförståelse är aktiverade hos den vegetativa patienten som hos friska kontrollpersoner när de får lyssna på specifika meningar. Källa: Adrian Mark Owen och Science.

Annons

Trots att kvinnan befann sig i fastställt bestående vegetativt tillstånd reagerade hennes hjärna precis som hos friska. Dels när hon tilltalades, dels när hon uppmanades att tänka på att hon spelar tennis eller att vandra omkring i sitt hem.

Brittiska och belgiska forskare rapporterar om detta unika fall i dagens nummer av den amerikanska vetenskapstidskriften Science, en artikel som sannolikt kommer att väcka stor uppmärksamhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons