Annons
Recension

Artist and empireHjältekitsch och självrannsakan

En kvinna på utställningen ”Artist and empire” betraktar Millais målning ”The North-West Passage”.
En kvinna på utställningen ”Artist and empire” betraktar Millais målning ”The North-West Passage”. Foto: James Gourley/AOP

Tate Britains utställning ”Artist and empire” lyfter fram konstnärernas förmåga att artikulera sin koloniala samtid – utan utan postkoloniala varningsskyltar. Torgny Nordin ser utsökta porträtt, naturhistoriska illustrationer och klassiskt historiemåleri.

Under strecket
Publicerad

Från 1500-talet var engelsmännen övertygade om att försynen åt just dem reserverat upptäckten av en arktisk sjöled till Orientens kryddmarknader. Fartygen och expeditionerna gav sig iväg, en efter en – bara för att fastna i isen eller gå under ute på de ödsliga, arktiska tundrorna. Efter Napoleonkrigen växte engagemanget och utmynnade i den grandiosa Franklinexpeditionen 1845 som en gång för alla – och med all tänkbar teknik och utrustning – skulle sätta punkt för de månghundraåriga strävandena. När så även sir John Franklin och hans bägge fartyg försvann nådde den brittiska besattheten bristningsgränsen.

Under andra halvan av 1800-talet erövrade polarfärderna en unik plats i brittisk kultur med beundrande böcker, patriotiska pamfletter och vitsiga visor. Varken för eller senare, och heller ingen annanstans, har en hel nation varit lika hängiven åt en geografisk utmaning som till råga på allt var av tveksamt värde och ringa nytta. Fast britterna var alltså övertygade att de hade försynen på sin sida.

Annons
Annons
Annons