Annons

Hjältehistoria som borde bli film

HÖRVÄRT. Alla repriser är inte trista – ­Vetenskapsradion Historias program om svensk-­rumänen Constantin Karadja som ­räddade ­tusentals judar undan koncentrationslägren ­var både angeläget och spännande.

Under strecket
Publicerad

Lika förutsägbart som sommarens alla repriser i radio och tv är kritiken mot detta ständiga repriserande. Argumenten från bägge håll är välkända sedan länge. Uppenbart är att allt färre delar sina liv mellan ett dåsande i hängmattan utanför sommarstugan och en lång sammanhängande arbetsperiod under resten av året. Världen har förändrats – och vi är många som inte begriper varför sommaren är den tid då vi skulle lyssna, läsa och titta i väsentligt mindre omfattning än annars.

En invändning har alltid varit att utbudet är så stort under året att sommaren faktiskt erbjuder en god – och förvisso billig – möjlighet att återutsända godbitar ur medieflödet. Det är väl snarare ett försvar än ett argument, men efter att under en dryg vecka ha koncentrerat mig på främst radiorepriser måste jag tillstå att åtskilliga återutsändningar sannerligen inte förlorat i angelägenhet.

Annons
Annons
Annons