Annons

Hjälpte flyktingar – blev torterad: ”Läget bara värre”

Alaa torterades i syrisk fängelse, men känner sig hoppfull inför framtiden i Sverige. Hayma tog masterexamen i Storbritannien – men åkte till Turkiet för att hjälpa syrier. Amer lärde syriska barn kampsport trots regimens motstånd, men tvingades fly när IS kom till Raqqa.

SvD har pratat om Syriens framtid med tre personer som var med när revolutionen inleddes – för åtta år sedan.

Under strecket
Publicerad

Alaa, Hayma och Amer. SvD anger inte intervjupersonernas efternamn av säkerhetsskäl.

Foto: Privat och Antonin Amy-menichetti Bild 1 av 5

Alaa överlevde fysisk och psykisk tortyr i al-Assads fängelsehålor, sedan tog sig till Sverige och sökte asyl. Hon firar sin sons födelsedag.

Foto: PrivatBild 2 av 5

Hayma tog sig från Storbritannien till Turkiet för att hjälpa syrier därifrån.

Foto: PrivatBild 3 av 5

Amer lär ut capoeira till barn i Raqqa sommmaren 2013.

Foto: Lava SeloBild 4 av 5

Amer hjälper syriska barn i Raqqa från sin exil i Paris.

Foto: Antonin Amy-menichetti Bild 5 av 5

Alaa, Hayma och Amer. SvD anger inte intervjupersonernas efternamn av säkerhetsskäl.

Foto: Privat och Antonin Amy-menichetti Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Åtta år av krig – de flydde sina hem i Syrien

Det är snart åtta år sedan sedan den då 18-åriga Alaa deltog i upproret mot Syriens diktator Bashar al-Assad. Hon var inte särskilt aktiv i protesterna, eftersom hon bedömde risken att bli skjuten eller fängslad som stor. I stället hjälpte hon de som flydde inom Syrien, vilket inte heller var riskfritt.

– Att delta i demonstrationerna var som ett självmord.

Hon blev involverad i ett nätverk av människor som försökte hjälpa nykomna internflyktingar med mat, tak, och medicin – innan hon greps av säkerhetstjänsten och fördes till ett av underrättelsetjänstens ökända fängelser i Damaskus och senare till Homs. Hon plågades och torterades på flera olika sätt i syriska regimens fängelser i Homs och Damaskus.

– Jag hängdes upp i armarna på kvällen fram till nästa morgon. Det är en tortyrmetod som brukar användas i syriska fängelser. Om fångvakaren är barmhärtig låter han dina tår nå golvet, men min vakt var tyvärr inte det. Och min axel bröts under den tortyrsessionen, säger Alaa som i dag är 26 år.

Alaa, Hayma och Amer. SvD anger inte intervjupersonernas efternamn av säkerhetsskäl.
Alaa, Hayma och Amer. SvD anger inte intervjupersonernas efternamn av säkerhetsskäl. Foto: Privat och Antonin Amy-menichetti
Annons
Annons

Alaa överlevde fysisk och psykisk tortyr i al-Assads fängelsehålor, sedan tog sig till Sverige och sökte asyl. Hon firar sin sons födelsedag.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Totalt satt hon 63 dagar i fångenskap. Hon släpptes senare via en fångväxling.

Rädslan för att bli fängslad igen fick henne att fly genom Europa. Hon kom till Sverige 2014.

Alaa gifte sig med en syrisk man under flykten och har fått två barn i Sverige. Hon trivs här och säger att många svenskar bemöter henne med medkänsla och stöd när de får höra hennes historia.

 Alaa överlevde fysisk och psykisk tortyr i al-Assads fängelsehålor, sedan tog sig till Sverige och sökte asyl. Hon firar sin sons födelsedag.
Alaa överlevde fysisk och psykisk tortyr i al-Assads fängelsehålor, sedan tog sig till Sverige och sökte asyl. Hon firar sin sons födelsedag. Foto: Privat

Alaa upplever att situationen i Syrien nu är mycket värre än den var innan upproret bröt ut 2011.

– På den tiden hade man åtminstone el och vatten och allt annat. Men nu har man ett icke fungerande land med samma regim kvar. Situationen i Syrien är dålig nu och det blir värre och värre.

Tankarna på situationen i hemlandet gör att hon känner sig maktlös – och ibland också skuld för att hon lever ett bekvämt liv med sin familj i Sverige.

Men trots Syriens situation och hennes egna upplevelser är hon optimistisk – och ser fram emot att få rättvisa. Detta sedan hon och nio andra syrier i Sverige polisanmält 25 högt uppsatta företrädare för den syriska underättelsetjänsten. Hon hoppas att det kan leda till bland annat begränsade möjligheter för företrädarna att resa fritt och flytta pengar utomlands.

Minnen från tiden i fängelset plågar henne och hon har kvar fysiska skador i sin axel. Hon får nu behandling för axeln men även hjälp med att bearbeta det trauma hon utsattes för.

Annons
Annons

Hayma tog sig från Storbritannien till Turkiet för att hjälpa syrier därifrån.

Foto: PrivatBild 1 av 1

I framtiden vill hon utbilda sig i Sverige, vilken riktning vet hon inte än. Men hon trivs i Sverige och i Skåne och har permanent uppehållstillstånd i Sverige och väntar på besked om medborgarskap.

– Här känner jag mig som en medborgare som har rättigheter och kan påverka. Den känslan saknade jag i mitt hemland.

Försöker hjälpa Syrien – från Turkiet

Tusentals syrier har tagit sig till Europa på jakt efter en tryggare framtid – men den 30-åriga aktivisten Hayma valde en annan väg. Hon tog sig från Storbritannien till Turkiet för att därifrån kunna hjälpa syrier.

– Jag tog en masterexamen från universitetet i Durham och vill använda min kunskap för att påverka opinionen för att få bort al-Assad, säger hon.

Nu jobbar hon som chef inom en syrisk organisation som stöttar lokal utveckling. Organisationen hjälper syrier i rebellkontrollerade områden i Aleppos västra och norra landsbyggd, för att de ska kunna återuppta ett normalt liv. Bland annat utbildas lokala råd om styrelseformer och organisationen finansierar lokala initiativ.

Men regimen har återtagit kontroll över områden som organisationen tidigare jobbat med.

– Det som är sorligt är att vi förlorade många områden där vi investerade vår tid och kraft och drömmar som vi hade för vårt land. Många positiva förändringar ägde rum där, bland annat hade vi ett val i al-Ghouta i östra Damaskus och folk fick rösta fritt för första gången sedan 1950.

Hayma tog sig från Storbritannien till Turkiet för att hjälpa syrier därifrån.
Hayma tog sig från Storbritannien till Turkiet för att hjälpa syrier därifrån. Foto: Privat
Annons
Annons

Hayma menar att det civila samhället var dött under al-Assads styre. Det fanns organisationer som till exempel jobbade under presidentens frus paraply. Annars behövdes tillstånd från säkerhetstjänster för att driva ett äldreboende eller barnhem, konstaterar hon.

Nu har hon ett turistuppehållstillstånd i Turkiet som behöver förlängas varje år. Och hon känner en viss oro inför framtiden, i fall det inte går att stanna kvar. Men ändå vill hon fortsätta sitt arbete så länge som det går.

Turkiet har tagit emot fler än 3,6 miljoner syriska flyktingar. De kan inte ansöka om asyl men har rätt att vara i landet, använda sjukhus och gå i skolan.

– Hade jag sökt asyl i Europa hade det blivit omöjligt för mig att träffa min familj i något av Syriens granländer, för som asylsökande får man ett resedokument med begränsad resemöjligheter, säger hon.

När Hayma får frågan om hon vill återvända till Syrien svarar hon:

– Jag hoppas kunna återvända, men det är omöjligt för mig så länge som al-Assad-regimen sitter kvar vid makten. Inte för att jag inte vill återvända, utan på grund av risken att bli gripen av regimen vid gränsen.

Tusentals syrier är efterlysta av regimens säkerhetstjänst. De riskerar fängelse, tortyr och till och med död om de återvänder.

Hayma har svårt att föreställa sig Syriens framtid eftersom det inte längre är upp till syrier, resonerar hon.

– Turkiet och Ryssland och Iran förhandlar med varandra om vår framtid. En framtida fred som bygger på vem som vinner millitärt är ömtålig och innebär att konflikten kan återuppstå när som helt.

Annons
Annons

Amer lär ut capoeira till barn i Raqqa sommmaren 2013.

Foto: Lava SeloBild 1 av 2

Amer hjälper syriska barn i Raqqa från sin exil i Paris.

Foto: Antonin Amy-menichetti Bild 2 av 2

Han dokumenterar revolutionen i konsten

Amer lär ut capoeira till barn i Raqqa sommmaren 2013.
Amer lär ut capoeira till barn i Raqqa sommmaren 2013. Foto: Lava Selo

– Det jag jobbar med nu är att skildra stunder från revolutionen i Syrien genom konst och filmer. Jag vill bidra till revolutionens arkiv, säger multikonstnären 31-årige Amer.

Sommaren 2013 träffade jag Amer i staden Raqqa i norra Syrien. Han hade precis börjat ett projekt med barnen för att lära dem den brasilianska kampsporten capoeira. Staden hade precis fallit under rebellkontroll och majoriteten av barnen var utan skolgång.

Nu bor Amer med sin flickvän i Paris och han känner sig kluven när han får frågan om revolutionen i Syrien och hur det har gått.

– De vann och vi förlorade. Regimen och extremistgrupper som tog över vår revolution vann. Men jag tänker också att alla dessa år av krig är första steget av revolution. Vi har mycket arbete kvar.

Att hjälpa människor i rebellkontrollerat område i sig räknas som ett motstånd mot regimen. Tusentals syrier sitter i fängelser på grund att de har gjort det.

– Barnen hade trävapen, låtsades skjuta mot varandra, och lekte krig. Jag kände att jag behövde göra något, säger han.

Amer hjälper syriska barn i Raqqa från sin exil i Paris.
Amer hjälper syriska barn i Raqqa från sin exil i Paris. Foto: Antonin Amy-menichetti
Annons
Annons

I en skolkällare i Raqqa lärde han ut capoeira till barnen. Men efter några månader förändrades situationen och det gick inte längre att träffa barnen där.

När terrorgruppen IS tog kontroll över hela Raqqa i början av 2014 såg Amer ingen annan utväg än att fly. Under sin flykt mellan Turkiet och Libanon gjorde han två korta filmer. En av dem handlar om hur extremisterna förvandlade syriska folkets liv och dröm om frihet till en mardröm. Hans filmer blev uppmärksammade internationellt.

När den fredliga revolutionen i Syrien urartade till en väpnad konflikt med många lokala och internationella parter inblandade kände Amer att han framför allt ville att dödandet skulle upphöra. Det spelade ingen roll för honom om Assad tog över igen.

Nu säger han att revolution i Syrien var en naturlig konsekvens till regimens extrema förtryck. Samtidigt tycker han med samma anledning att syrier inte riktigt visste vad de vill ha istället. Det enda de kände till var att de vill bli av med regimen.

SvD anger inte intervjupersonernas efternamn av säkerhetsskäl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons