Annons
X
Annons
X

Hjälpsamtal om spelmissbruk ökar

Samtalen från desperata anhöriga till behandlingshemmen för spelberoende har ökat dramatiskt under sommaren. Samtidigt finns ingen hjälp att få i de flesta kommuner.

Av TT

– De flesta som ringer oss är föräldrar med barn i 19-årsåldern - unga killar - som spelar bort sina pengar, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens Behandlingshem, till TT.

– Förut fick vi kanske två samtal i veckan - nu är det snarare två varje dag.

Föräldrarna bor ofta i kommuner som saknar behandling för spelmissbruk. Bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö finns särskilda grupper som arbetar med problematiken. Därför vänder sig många direkt till Kolmårdens behandlingshem. De, tillsammans med behandlingshemmet Game Over i Linköping, är de enda som inriktar sig specifikt på spelmissbruk. Även på Game Over har många fler anhöriga hört av sig under sommaren - men här gäller samtalen främst unga som missbrukar dataspel.

Annons
X

De spelberoendeteam som finns inom öppenvården i Stockholm, Göteborg och Malmö har däremot inte märkt av någon ökning av antalet hjälpsökande. Projekten, som delfinansieras av Folkhälsoinstitutet, är fortfarande ganska nya och okända för de flesta.

I Malmö och Göteborg bekostas beroendeteamen delvis av kommunerna. Men i Stockholm lever teamen helt på pengar från Folkhälsoinstitutet - och vid årsskiftet upphör anslagen. Då kan det vara slut på behandlingen av spelmissbruk i Stockholms län.

– Vi har inte fått besked om att arbetet fortsätter inom den ordinarie beroendevården, så vi avvecklar våra grupper nu. Om landstinget inte tar över kommer många snart att stå helt utan hjälp, säger Anders Tengström, forskningschef på Maria Ungdom i Stockholm.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kommunerna är enligt lagen inte skyldiga att erbjuda hjälp till spelmissbrukare.

  Kristina Jogestrand/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X