Annons

"Hjälper inte att fördöma handlingarna"

Terrordåden i Paris har skakat en hel värld. Näringslivstoppen Pehr G. Gyllenhammar ger här SvD Näringsliv sin syn på det som hänt.

Under strecket
Publicerad

Förre Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Förre Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Förre Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar.
Förre Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar. Foto: Claudio Bresciani/TT

**Hur ser du på de här fruktansvärda händelserna? **

– Jag har många tankar. Jag älskar Frankrike, jag tycker att det är förfärligt, jag tycker det är en katastrof. Det vi måste inrikta oss på som jag är mycket intresserad av är ungdomsarbetslösheten. Dessa ungdomar som känner sig övergivna, inte tillvaratagna, inte uppmärksammade, inte får någon utbildning, och är utstötta ur samhället är naturligtvis villiga offer för en organisation som är så vidrig som ISIS.

**En del tycker att man inte ska ge sig in i diskussionen om de sociala orsakerna utan bara fördöma handlingarna som de är. **

Man kan fördöma handlingarna hur mycket man vill – det hjälper inte världen.

– Man kan fördöma handlingarna hur mycket man vill – det hjälper inte världen. Krigshandlingar hjälper inte heller normalt utan man måste skapa ett socialt klimat där det blir väldigt svårt att rekrytera unga människor till sådana här organisationer.

Du är en internationell affärsman, hur påverkar det här affärsklimatet? Blir det svårare att göra affärer?

– Det tror jag inte. Och dessutom tycker jag inte det är den viktigaste frågan. Den viktigaste frågan är den mänskliga. Man måste göra allt för att de ska ha svårt att rekrytera.

Blir du själv rädd för att resa eller röra dig i stora folkmassor?

– Nej. Svagheterna i vårt samhälle, att inte ta sig an den här frågan med en väldig energi är en fara för våra samhällen. Det här (dåden i Frankrike) visar extremfallet för hur det kan gå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons