Annons

Hjälparbetare oroas av libyskt flygstopp

Hjälparbetare i Libyen oroar sig för att striderna gör det omöjligt att hjälpa dem som drabbas. På bilden som togs i samband med strider i september 2018 syns en medlem ur en milis som tillhör den FN-stödda regeringen i Tripoli.
Hjälparbetare i Libyen oroar sig för att striderna gör det omöjligt att hjälpa dem som drabbas. På bilden som togs i samband med strider i september 2018 syns en medlem ur en milis som tillhör den FN-stödda regeringen i Tripoli. Foto: Mohamed Ben Khalifa/AP/TT

Flygplatser och gränsen mot Tunisien har stängt – nu växer oron bland hjälporganisationer i Libyen för att inte kunna hjälpa dem som drabbas av striderna.

– Läget är enormt osäkert, säger en hjälparbetare till TT.

Under strecket
Joel Malmén / TT
Publicerad

Mira Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats, står i regelbunden kontakt med sina runt hundra kollegor i Tripoli. Många av dem bor i de södra delarna av staden som drabbats hårdast av striderna.

– Folk i staden är väldigt rädda. Läget är enormt osäkert. Det pågår aktiva strider och flygräder, kriminaliteten ökar och många familjer har tvingats på flykt. Våra medarbetare tvingas också vara beredda att fly med sina familjer – flera har drabbats av artillerield. Rörelsefriheten är minimal, säger hon.

Annons
Annons
Annons