Hjälp till utsatta barn när drottningen ska fira

Vad ger man en 60-åring som redan har allt? När drottning Silvia, som fyller 60 år den 23 december, fick frågan vad hon önskar sig till sin födelsedag blev hennes spontana svar: - Tänk om alla goda krafter kunde stödja varandra i arbetet för utsatta barn i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sagt och gjort. Fredagen den 12 december ordnas ett stort seminarium ”Barnen - Drottningens hjärtefråga” i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. 130 inbjudna eldsjälar och representanter från bland annat Rädda barnen, BRIS, Unicef, Röda korset, Kvinnoforum och Fryshuset men också från mindre organisationer som Klassmorfar och Samba, Samarbete för prioritering av barnen, kommer att mötas och utbyta erfarenheter. Goda exempel räcker inte, man måste också hitta samarbetsmodeller, olika sätt att utnyttja varandras kompetenser.
Att barn - inte alla, men alltför för många - känner sig ensamma och svikna, utsatta för mobbning och övergrepp visar statistik och rapporter. På drottningens födelsedagsseminarium kommer några barn att berätta om sina egna erfarenheter. Där finns vuxna ”bästingar” som kan vittna om hur de en gång var unga ”värstingar”. Livet är föränderligt, hopplöshet kan förvandlas till hopp.
Seminariet leds av Annika Dopping och spelas in av TV 4. Ett sammandrag kommer att sändas den 29
december.
Och vad gör drottningen på själva födelsedagen?
Enligt hovets presstjänst kommer hon att fira födelsedagen privat, med familjen. Men kvällen före, måndagen den 22 december ger Kungliga operan en födelsedagsföreställning av Nötknäpparen, med kungafamiljen på hedersplats. Samtliga intäkter av föreställningen kommer att gå till Silviahemmet.

Annons
Annons
Annons