Annons

”Hjälp till smugglare hjälper inga flyktingar”

Europaparlamentarikern David Lega, KD.
Europaparlamentarikern David Lega, KD. Foto: Pressbild

Ska människoliv kunna räddas på Medelhavet kan viktig information inte serveras på silverfat till människosmugglarna. Det skriver David Lega, KD.

Under strecket
Publicerad

Det är en sak att vilja göra gott. Det är en helt annan sak att faktiskt göra gott. Regeringen och dess stödpartier tycks ofta oförstående inför skillnaden. Förra veckan, vid en omröstning i Europaparlamentet, höll deras naivitet på att bidra till fler döda medmänniskor på Medelhavet. Svenska socialisters, miljöpartisters och liberalers krav på att Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) ska offentliggöra känslig information skulle inte hjälpa dem som söker sig till Europa till ett bättre liv. Tvärtom skulle det äventyra dessa flyktingars och migranters – och med det hela Europas – säkerhet.

För första gången denna mandatperiod tog Europaparlamentet förra torsdagen ställning till hanteringen av den livsfarliga människosmugglingen på Medelhavet. För mig var det givet att stödja min kristdemokratiska partigrupp EPP:s resolutionsförslag, som betonade att gemensamma lösningar på migrationsfrågan kräver kontroll av EU:s yttre gränser. Trots detta föll förslaget. Det gjorde som tur var även mitten- och vänstergruppernas resolutionsförslag. För även om detta förslag i stort var bra kunde jag inte stödja det givet dess krav på att information om var och hur Frontex bedriver sina insatser ska kunna delges allmänheten.

Annons
Annons
Annons