Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Daniel Kederstedt: Hjälp oss hitta entreprenörer som inspirerar

SvD Affärsbragd 2016

Landets tillväxtraketer skapar inte bara avtryck i det svenska näringslivet – de inspirerar dessutom andra att ta steget mot entreprenörskapet. Nu behöver vi din hjälp att vaska fram nästa vinnare till Sveriges finaste priser för entreprenörer.

Foto: Tomas Oneborg

Sverige. Sverige. Och återigen Sverige. Tre år i rad har den brittiska tankesmedjan Legatum Institute listat Sverige som världsetta när det kommer till nyföretagande och att ge entreprenörer möjligheten att lyckas.

Bland de parametrar som mäts finns startkostnader, forskning och utveckling och något så krasst som om det ens lönar sig att arbeta hårt.

Innebär det därmed att den svenska nyföretagarandan spirar?

Inte givetvis. Och kanske framför allt inte till den grad man skulle kunna önska.

Varje år grundas ungefär 70 000 företag i Sverige. Det må låta imponerande. Men ställt mot den totala andelen företag i landet framkommer en annan bild. Bara Belgien, Cypern, Finland och Malta har ur det hänseendet en lägre andel nykläckta företag i EU än Sverige under ett år. Än mindre imponerande blir det också med tanke på varannan person bosatt i Sverige och i åldersspannet 18–70 år kan tänka sig att starta eget.

Långt ifrån alla vill dra igång ett företag, långt ifrån alla har också en idé som skulle kunna bära frukt. Men många har det. Och många är det som kanske sitter av sin tid på en kontorsstol och räknar ned timmarna till hemgång och som egentligen hellre skulle vilja något annat. Som behöver en spark där bak för att förverkliga sin idé, som behöver en rejäl portion mod och kanske inspiration.

För entreprenörskap är ju så mycket mer än drivkraften bakom ett lands tillväxt, produktivitet och innovation. Det är också de stora drömmarna som föds vid middagsbordet, som går genom tunga bakslag och hårt arbete och förhoppningsvis resulterar i den stora belöningen.

För ett fåtal är det ett världsherravälde med en revolutionerande produkt, för de flesta andra att kunna plocka ut en månadslön när ingen arbetsgivare varit redo att satsa på dig och kanske, i bästa fall, kunna anställa en eller ett par personer. Eventuellt kan det också resultera i några av Sveriges finaste priser – SvD Affärsbragd och SvD Framtidens Entreprenör.

I vårt uppdrag som en av Sveriges främsta ekonomiredaktioner ligger att granska näringslivet och samhället, att avslöja när företagstoppar godkänner varandras fakturor och fondförvaltare säljer på sina kunder dyra produkter som de inte ens behöver. Men i uppdraget ligger också att lyfta fram de goda exempel som driver ett land framåt, som exempelvis nyföretagande, och att inspirera.

Under tre års tid har SvD, tillsammans med vår samarbetspartner Carnegie, valt att rikta en av våra strålkastare mot entreprenörskapet. Gensvaret från er läsare har varit enormt. Genom tävlingarna SvD Affärsbragd och SvD Framtidens Entreprenör har ni tipsat, röstat och till och med startat mindre kampanjer på olika arbetsplatser för att lyfta fram särskilda nomineringar.

Nu söker vi nästa vinnare. Och precis som tidigare behöver vi just din hjälp.

Senare i år kommer du att kunna föreslå vem som ska tilldelas titeln SvD Framtidens entreprenör, men redan idag kan du vara med och föreslå vem som förtjänar SvD Affärsbragd 2016 efter att ha gjort en utomordentligt förtjänstfull prestation inom det svenska affärslivet.

Förslagen kommer senare att sållas ner till tio slutkandidater som ni läsare får rösta på, varefter en jury i maj väljer vinnaren bland läsarnas fem favoriter. Den lyckliga får sälla sig till den exklusiva skara som hittills består av Ida Backlund, vd och grundare av Rapunzel, samt Daniel Ek och Martin Lorentzon som står bakom Spotify. Namn som lyser på entreprenörskartan, namn som inspirerar.

Annons
X

Källor: Eurostat, Tillväxtanalys, Tillväxtverket.

Annons
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X