Annons
X
Annons
X

”Hjälp, nu attackerar armén”

Med Apachehelikoptrar, pansarfordon och civilklädd mobb gick Bahrains regeringsstyrkor tillsammans med saudiska trupper i går till attack mot oppositionella. Läkare på sjukhus och vårdcentraler skickar samtidigt ut nödrop till omvärlden.

[object Object]
I Manama pågick demonstrationer under hela onsdagen. Foto: HASAN JAMALI/AP

–Hjälp, nu attackerar armén med hjälp av saudiska styrkor Salmaniya, vår stadsdel här i Manama. Just nu tränger tårgaslukten in i vårt hem, berättar Ibrahim, en bahrainsk oppositionell.

Han försöker bevara sitt lugn men det märks att han är skärrad av den våldsamma attacken som inleddes mot proteströrelsen i Bahrain efter de saudiska styrkornas inmarsch på söndagen.

På tisdagen proklamerade kung Hamad bin Isa al-Khalifa undantagstillstånd. På onsdagen skar regeringsstyrkor, tillsammans med saudiska trupper och den civilklädda mobb, som regimen anlitar, av vägarna mot Pärlrondellen innan de satte in sin attack mot de oppositionella där.

Annons
X

– Pärlrondellen är under attack nu. Snälla, hjälp oss, meddelar Ahmad, en av de oppositionella på torget, desperat via sms.

Vid Pärlrondellen hade oppositionen fram tills onsdagens attack byggt upp ett välorganiserat tältläger med soppkök, sjukstuga, juridisk rådgivning och presscenter. Men under natten mot onsdagen greps Sayed Ahmed, som hjälpt till med presskontakter. Därefter sattes attacken mot Pärlrondellen in. Först med tårgas, medan Apachehelikoptrar hovrade över platsen.

Förtvivlade nödrop kom också från Pärlrondellen om att arméstyrkor bränt ned tältlägret.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När detta skrivs går det inte att få överblick av hur många som skadats eller dödats. Men enligt uppgifter från dels proteströrelsen och dels regimen ska minst tre demonstranter och två polismän ha dödats på onsdagen. Mörkertalet kan vara större. Någon oberoende instans som kan verifiera dödstalen finns inte. Sjukhusen hindras av armén från att ta emot skadade, berättar upprörda bahrainier för SvD.

  De menar att regimen tillsammans med styrkor från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten passar på att ”rensa” Pärlrondellen vid en tidpunkt när världens uppmärksamhet riktas mot katastrofen i Japan och konflikten i Libyen.

  Det värsta, berättar Ibrahim i Manama, är att trupperna och den civilklädda mobben hindrar människor från att undsätta skadade vid Pärlrondellen samt i byar nära huvudstaden. Ambulanser ”kapas” av armén, säger oppositionella. Elen till sjukhuset Salmaniya stängdes av på onsdagsmorgonen. Reservaggregaten hade bara någon timme kvar av sin strömförsörjning innan elen kopplades på igen.

  – Sjukhuset lider brist på blod och syrgas. Min fru och jag försökte gå dit med första hjälpen-utrustning men vi blev stoppade av arméstyrkor.

  – Just nu när jag talar med dig får jag rapporter om att vårdcentralen i Budaya skickar ut nödrop. De har födande kvinnor där, men inte tillräckligt med utrustning för att klara alla fall.

  En halvtimme senare meddelades från sjukhuset i Salmaniya att läkare och sköterskor där fått grönt ljus från armén att lämna sjukhuset för att ta hand om skadade.

  – Men så fort de gick ut blev de misshandlade av polisen. Det slutade med att några av läkarna hamnade på akuten, säger Ibrahim upprörd.

  Det styrande sunnimuslimska kungahuset i Bahrain, al-Khalifa, åberopade ett militärt samarbetstal mellan de arabiska Gulfstaterna (GCC-länderna) när de kallade in styrkor från det ortodoxt sunnitiska Saudiarabien. Proteströrelsen i Bahrain domineras av shiamuslimer, som också är örikets majoritetsbefolkning.

  Den svenske folkrättsprofessorn Ove Bring säger till TT att regimen i Bahrain bryter mot folkrätten genom att kalla in utländska styrkor. På onsdagen meddelades att sjukvårdsministern i Bahrain avgått i protest mot det våldsamma angreppet mot civila.

  Annons
  Annons
  X

  I Manama pågick demonstrationer under hela onsdagen.

  Foto: HASAN JAMALI/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X