Annons

”Hjälp inte Kina att sprida lögner om Gui Minhai”

Angela Gui kämpar för att hennes far Gui Minhai ska friges.
Angela Gui kämpar för att hennes far Gui Minhai ska friges. Foto: Laura Campos

Återupprepa inte kinesisk propaganda om min far. Det skriver Angela Gui, dotter till den fängslade förläggaren Gui Minhai, efter en SvD-intervju med Kinas Stockholmsambassadör.

Under strecket
Publicerad

Förläggaren Gui Minhai är svensk medborgare.

Foto: Anders Wiklund/TT

I Svenska Dagbladet publicerades nyligen en märklig intervju med Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou. Denne högljudde ambassadör har under året basunerat ut alltmer kreativa lögner kring Kinas hantering av min far Gui Minhais fall och har på skakiga grunder flitigt skrivit uttalanden om mig, min far och andra. Han har även synts i andra svenska medier såsom Aftonbladet och Expressen. Den senaste intervjun är inget undantag, men den här gången har det journalistiska ansvaret brustit, vilket innebär att artikeln nästan ser ut som om den hämtats direkt från ambassadens hemsida.

Artikeln hävdar bland annat helt oproblematiskt, i linje med ambassadörens anklagelser, att min far ”avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff”, eftersom att han ”dömts för olovlig körning och rattfylleri som ska ha lett till en ung kvinnas död år 2003”. Kinesiska myndigheter har fortfarande inte lyckats presentera några bevis för att denna händelse över huvud taget ägt rum. En naturlig följdfråga, om vi ponerar att den hade ägt rum, vore också varför domen från 2004 inte preskriberats elva år senare. Enligt kapitel 8, artikel 87, paragraf 1 i Kinas strafflag preskriberas brott där maximala straffet är upp till fem års fängelse efter fem år.

Annons
Annons
Annons