Annons
X
Annons
X

Hizbollah retirerar - för tillfället

Hizbollah drar tillbaka sina styrkor från Beiruts gator. Efter ett medlande besked från Libanons regeringsarmé trappar Hizbollah ned den senaste veckans militanta agerande.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Tio människor uppges ha dödats i striderna.
Tio människor uppges ha dödats i striderna. Foto: AP PHOTO

Den Hizbollahvänlige säkerhetschefen på Beiruts flygplats kommer att få stanna på sin post, trots att regeringen vill se honom förflyttad. Armén tänker också ta itu med frågan om Hizbollahs olagliga kommunikationsnät på ett sätt som ”inte skadar det allmänna bästa”, heter det.

Därmed låter sig Hizbollah nöja, för stunden. Den shiamuslimska organisationen uppmanar armén att ta kontroll över gatorna men tänker för egen del fortsätta utöva ”civil olydnad” mot regeringen, hette det i ett uttalande tidigt på lördagskvällen.

Vittnen i Beirut intygade att Hizbollahmännen börjat lämna de kvarter de tagit över under veckan.

Annons
X

Konflikten om säkerhetschefen och Hizbollahs telenät hade dessförinnan hunnit leda till öppna strider i flera dagar, och minst ett 30-tal dödsoffer.

Gnistan som tände krutdurken den här gången var regeringens beslut i tisdags att förbjuda Hizbollahs privata kommunikationsnätverk - som redan har byggts ut i stora delar av landet - och förflytta säkerhetschefen på Beiruts flygplats, som tillåtit Hizbollah att installera egna övervakningskameror.

Hizbollah såg den väststödda regeringens beslut som en krigsförklaring och strider bröt ut i onsdags.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Medan regeringen anklagade Hizbollah för att iscensätta en statskupp, spred sig våldet.

  På lördagen hade det hunnit nå staden Halba i norr, där minst 14 liv gick till spillo. Även civilpersoner fanns bland dödsoffren. En säkerhetskälla sade att det ena stridande lägret bestod av folk som stödde regeringen medan det andra var en prosyrisk grupp, lierad med den Hizbollahledda oppositionen.

  Flera - det fanns motstridiga uppgifter om hur många - sköts samtidigt ihjäl under en begravning i Beirut. Den som begravdes var en sunnimuslim som dött i striderna tidigare i veckan. Minst 20 personer ska också ha skadats under begravningen.

  Även i staden Tripoli ska det under lördagen ha förekommit sammanstötningar.

  Det var först efter beskedet att Libanons armé - som intar en mer neutral roll - inte tänker genomföra regeringens beslut som Hizbollah backade.

  Oroligheterna följer på 17 månader av politiskt dödläge mellan den Hizbollah-ledda oppositionen, som kräver större inflytande, och den väststödda regeringskoalitionen. Det har paralyserat landet och lämnat det utan president.

  Libanon genomlever sin värsta politiska kris sedan inbördeskriget 1975-90.

  Premiärminister Fuad Siniora utlyste på lördagen en tyst minut till på söndagen för dem som mist livet i de senaste dagarnas strider.

  Beirut TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Tio människor uppges ha dödats i striderna.

  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X