Annons
X
Annons
X

Hizbollah-kidnappare dödad i Syrien

Bilbomben i Damaskus dödade Hizbollah-befälhavaren Imad Moughniyah, meddelar rörelsen. Han stod bakom kidnappningar och självmordsdåd under 1980-talet, och var bland annat inblandad i Iran-contrasskandalen.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Moughniyah antas allmänt ligga bakom en våg av kidnappningar av västerlänningar i Libanon på 1980-talet.

Hizbollah anklagade i ett uttalande Israel för att ligga bakom bombningen, liksom Nationella organisationen för mänskliga rättigheter i Syrien, som ofta rapporterar om oppositionella som fängslas i Syrien.

Israel förnekar dock att landet skulle ha legat bakom attentatet mot Imad Moughniyah, rapporterar AFP.

Annons
X

”Israel avvisar försök av terrorelement att pådyvla Israel någon form av inblandning i denna händelse”, löd uttalandet från premiärminister Ehud Olmerts kansli.

Det är sällsynt att Israel förnekar eller bekräftar att det utfört mord som begåtts utanför landet och de palestinska områdena.

Bilbomben exploderade i ett bostadsområde i Damaskus i tisdags kväll. En man dödades och två personer skadades enligt vittnen. De såg en demolerad bil forslas bort av polisen medan området spärrades av.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hizbollah stöds av Syrien och Iran.

  – Efter ett liv fyllt av jihad, uppoffringar och framgångar dog haj Imad Moughniyah martyrdöden i de israeliska sionisternas händer, löd onsdagens meddelande.

  Hizbollah utkämpade ett månadslångt krig mot den judiska staten 2006.

  Islamiska jihad, en Irantrogen grupp som allmänt tros vara kopplad till Hizbollah, kidnappade flera västerlänningar, bland dem amerikaner, i Beirut i mitten på 80-talet.

  Gruppen tros vid den tiden ha stått under Moughniyahs befäl. En del av fångarna dödades medan andra byttes mot amerikanska vapen till Iran, en del i det som senare blev känt som Iran-contrasskandalen.

  Bland offren för Islamiska jihad var CIA:s lokalchef. Gruppen kopplades också till självmordsbombningar mot USA:s ambassad och marinkårens högkvarter i Libanon på 80-talet.

  Moughniyahs bror dödades i en attack i Beirut 1994. Vid den tiden förmodades att Imad var det avsedda målet.

  Mougniyah uppehöll sig mestadels i Iran under 1990-talet.

  Damaskus TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X