Annons
X
Annons
X

Hivfrågan har blivit Ewa Björlings mission

Maltas premiärminister hade väntat sig samtal om enbart frihandel och patenträtt när Sveriges handelsminister kom på besök i tisdags. Döm om hans förvåning när Ewa Björling började prata kondomer i det strikt katolska landet och satte påven på plats.

Foto: GUSTAV AHLSSON

–Han såg förstås förvånad ut. Men jag kunde inte låta bli. Jag brinner för hivfrågan, och vet att kondomer räddar liv. Påvens uttalande mot kondomer nyligen är förfärligt, säger Ewa Björling till SvD.

Hon har just kommit tillbaka från Malta där hon träffade landets handelsminister Tonio Fenech och premiärministern Lawrence Gonzi. Malta är ett av världens mest katolska länder med 98 procent katoliker, och premiärministern har nära kontakter med Vatikanen. Först ut var handelsministern.

–Här satt jag med en representant för ett modernt katolskt land, och tänkte att nu tar jag upp påvens uttalande mot kondomer. Malta har mer kontakter med Vatikanen än det sekulariserade Sverige och kan föra frågan vidare. Jag förklarade att kondomer är ett måste i kampen mot hiv och aids, särskilt i Afrika. Han höll helt med mig, säger Björling.

Annons
X

Hon blev ”förvånad” över hans instämmande och hade väntat sig en mer negativ reaktion. Men nej, istället uppmanade handelsministern henne att ta upp kondomfrågan med den maltesiske premiärministern. Vilket hon gjorde.

–Han tog först påven i försvar. Sedan sade han att det är viktigare för Afrika att få ihop frihandelsavtalet Doharundan. Men då kontrade jag med att ökad frihandel inte kan fungera utan friska människor som kan starta företag. Då höll han med mig, förklarar Ewa Björling.

Den svenska handelsministern, som är docent i virologi och länge har arbetat med hiv-frågor, hoppas att Malta nu satsar mer på ”att promota kondomanvändning”, gärna i samarbete med Vatikanen. Handelsdiplomati kan hennes drag knappast kallas, även om Ewa Björling betonar att hon inledde samtalen med ”EU-ordförandeskapet, klimatfrågan och patenträtten”.

Men hiv-kampen är tydligt hennes stora intresse:

–När jag blev handelsminister funderade jag över hur jag kunde förena de två frågorna. När jag reser i Afrika har jag alltid med mig kondomer i väskan, som jag delar ut till katolska präster. De blir ofta arga och provocerade. Men jag kommer att fortsätta.

Annons
Annons
X
Foto: GUSTAV AHLSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X