Hiv-medicinering når inte de uppsatta målen

Till årsskiftet skulle tre miljoner hivsmittade i framför allt Afrika och Asien ha tillgång till bromsmediciner. Det målet kommer inte att nås. Med ett halvår kvar får endast en miljon smittade behandling, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i en rapport som släpptes i går.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med skriande brist på läkemedel för hivinfekterade i u-länderna, beslöt WHO och FN:s aidsorgan i slutet av 2003 att mer än sju gånger fler drabbade skulle få behandling inom två år. Då beräknades 400 000 få hjälp.
Antalet ska ses i ljuset av att 40 miljoner människor i världen beräknas vara smittade, fem miljoner nysmittas och tre miljoner dör per år.
Samtidigt lever inte världens länder och organisationer upp till sina löften om stöd till aidsbekämpningen. Av utlovade 208 miljarder kronor för den pågående treårsperioden är utbetalningen av 138 miljarder fortfarande osäker.

WHO rekommenderar givarna snabb utbetalning och nya långsiktiga åtaganden som hålls. Och att de fattiga länder som får skuldavskrivning använder pengarna för de hiv- och aidsdrabbade.
Pehrolov Pehrson är ordförande för svenska sektionen av Läkare utan gränser, vars internationella organisation bedriver hiv-program i 40 länder. Han uppskattar att fler får bromsmediciner, men är besviken över att det fortfarande går så långsamt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons