Annons
X
Annons
X

P J Anders Linder: Hittills har Annie Lööf bestått sitt elddop

Inget ont som inte har något gott med sig. Centerns programgrupp har retat upp trogna kämpar i distrikten och försatt partiledaren i svårigheter, men den har samtidigt placerat partiet mitt på offentlighetens scen och skapat nyfikenhet. Vad tycker egentligen C? Det är länge sedan den frågan senast var frågan för dagen.

På kort sikt har det inte varit någon succé. På längre sikt? Det återstår att se. Väldigt mycket beror på hur Annie Lööf hanterar situationen. Om hon lyckas ta täten och samla styrkorna kring en linje som varken är yvig som programgruppens eller ängslig som en del av kritikernas, kan hela historien förvandlas till ett värdefullt elddop.

Då stärker hon sin auktoritet och ger svar på tal åt dem som tycker att hon är en broiler. Då kan extrakongressen i mars, när det nya programmet ska antas, bli ett lyckat avstamp inför valåret.

Annons
X

Hittills har det gått bra. Hon gav rediga besked så fort hon kom tillbaka till Sverige efter att ha avslutat sin semester i förtid. Hon har stått pall i tv. Hon drog rätt politiska slutsatser och ägnade sitt anförande i partiledardebatten åt ett frihetligt budskap med landsbygdens frågor i fokus.

Och i går höll hon ett utmärkt tal vid partiets kommundagar i Örebro. Programgruppens ledamöter blev kanske inte så lyckliga när hon sågade några av deras förslag, men de kan knappast ha blivit förvånade.

Att Lööf säger nej till ett antal enskildheter i förslaget innebär dock inte att hon ansluter sig till dess argare kritiker. Hon accepterar inte vänsterns problemformuleringar och längtar inte efter den tid då C trodde på staten och gärna slog sig i slang med Socialdemokraterna. Hon vill fördjupa den sorts decentralism som tog form under Maud Olofsson. Men hon inser också att åsikterna hos ett parti måste hänga ihop med partifolket runt om i hela landet. Företrädarna måste bottna i budskapen.

Så kan det också bli med det budskap hon tecknade i Örebro.

Vardagsförankringen är grunden: ”Vi har kallats pragmatiker... men det handlar inte om brist på kompass eller ryggrad... Det handlar om att politik, för oss, inte bara är att prata. Det är att göra.” Man står för något, men man står också någonstans. Det var ljuv musik för en kommunalkonferens. Sedan gick det utmärkt att fylla på med mer sporrande värden som frihet, trygghet och hållbarhet.

Lööf är tydlig med att en levande landsbygd förutsätter att även människor kan leva och försörja sig där: att man kan bygga vid sjön, att man får bruka skogen. Den idén står mot drömmen om landet som friluftsmuseum. Egen kraft står mot allmosor uppifrån. Det är en gammal konflikt i ny tappning. Den kan och bör Centern ta väl vara på.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X