X
Annons
X

Hittade sitt drömboende - i ett svamphus

Egentligen skulle hon bara nyfiket kika in på visningen, men två dagar senare var kontraktet påskrivet. Hanna Nova Beatrice hade hittat sitt drömhem - ett svamphus från 1970.

Som en ståtlig Karl Johan står det där. Huset som har en gedigen betongsockel som fot, gråmålad hatt och röda fönsterfoder. Svamphuset ritades av den kroatiske arkitekten Radovan Halper och tanken var att det skulle bli ett typhus - en villa fungerande för svårtillgänglig, kuperad terräng. Men det visade sig snart att en storskalig produktion blev alldeles för dyr, därför blev det bara ett enda svamphus så vitt Hanna Nova Beatrice känner till.

Den annorlunda villan i Stuvsta är vida känd. På 1970-talet, då huset var nybyggt, kunde man till och med hoppa in i en taxi mitt i stan och säga till föraren att man ville till svamphuset - och utan vidare förklaring komma fram till rätt adress.
Att det för tre år sedan hamnade i Hannas och hennes familjs ägo var mest en slump. Tillsamman med man och barn var Hanna på besök hos en av sina systrar – i Snättringe. Samma dag var det visning av den unika villan i Stuvsta och familjen åkte nyfiket dit – och hittade hem.

Hanna Nova Beatrice, chefredaktör för inredningsmagasinet Residence, trivs utmärkt i sitt sjuttiotalshus i Stuvsta.

Foto: Mikael Axelsson Bild 1 av 8

Huset, som stod klart 1970, ligger på en hörntomt, och har en bärande stålkonstruktion som gett det formen av en svamp.

Foto: Mikael Axelsson Bild 2 av 8

De stora fönsterpartierna i vardagsrummet släpper in rejält med dagsljus. Skål från Höganäsgruppen och vas Stubby, Wrong for Hay.

Foto: Mikael Axelsson Bild 3 av 8

I vardagsrummet pryds soffan av kuddar från från Garbo interiors och Artek, NK inredning. Pall Spin från Swedese, kruka, Carina Seth Andersson och soffbord, Elephant table, från Hay. Matta, NK inredning.

Foto: Mikael Axelsson Bild 4 av 8

Stilleben, i vardagsrummet, med en skalmodell av svamphuset. Tavlor från Dusty deco, flaska av Jonas Lindholm och ask med lock av Anna Kåks, Konsthantverkarna. Pallmodellen, av Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, är en 40-årspresent.

Foto: Mikael Axelsson Bild 5 av 8

Vardagsrummet rymmer även en matsalsdel, med bord och stolar från Dux. Vas Cirrus av Pia Törnell. I fönstret står lampan Double bubble av Eero Aarnio.

Foto: Mikael Axelsson Bild 6 av 8

Vikväggarna, designade av Daniel Östman, döljer det öppna köket som snart ska renoveras. Stolarna är köpta på Blocket, och keramiken kommer från KH Würtz.

Foto: Mikael Axelsson Bild 7 av 8

Terrassen, som är ritad av inredningsarkitekten Anya Sebton, binder samman huset med trädgården. Bord och bänkar från Ikea, mugg från KH Würtz och kruka från Carina Seth Andersson. Växter från Zetas trädgård.

Foto: Mikael Axelsson Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X