Hitta lätt och rätt i fiskdisken

Jodå. Visst vet vi att vi bör äta fisk minst två till tre gånger i veckan, men ändå är vi sämst i Norden på att följa rådet. Men snart kan det bli ändring på det.

Under strecket
Publicerad
För ett år sedan MSC-certifierade Hemköp de manuella fiskdiskarna i sina butiker och underlättar därmed för de kunder som vill äta fisk med gott samvete.

För ett år sedan MSC-certifierade Hemköp de manuella fiskdiskarna i sina butiker och underlättar därmed för de kunder som vill äta fisk med gott samvete.

Foto: ERIK ARDELIUS
Fiskdisken hos City Gross i Borås har fått utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM för att de satsar på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat.

Fiskdisken hos City Gross i Borås har fått utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM för att de satsar på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat.

Annons
För ett år sedan MSC-certifierade Hemköp de manuella fiskdiskarna i sina butiker och underlättar därmed för de kunder som vill äta fisk med gott samvete.

För ett år sedan MSC-certifierade Hemköp de manuella fiskdiskarna i sina butiker och underlättar därmed för de kunder som vill äta fisk med gott samvete.

Foto: ERIK ARDELIUS
Fiskdisken hos City Gross i Borås har fått utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM för att de satsar på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat.

Fiskdisken hos City Gross i Borås har fått utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM för att de satsar på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat.

1/2
För ett år sedan MSC-certifierade Hemköp de manuella fiskdiskarna i sina butiker och underlättar därmed för de kunder som vill äta fisk med gott samvete.

För ett år sedan MSC-certifierade Hemköp de manuella fiskdiskarna i sina butiker och underlättar därmed för de kunder som vill äta fisk med gott samvete.

Foto: ERIK ARDELIUS
2/2
Fiskdisken hos City Gross i Borås har fått utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM för att de satsar på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat.

Fiskdisken hos City Gross i Borås har fått utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM för att de satsar på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat.

En undersökning gjord av Norges Sjömatråd visar att konsumtionen av fisk minskat med 2,5 procent det senaste året. Men lusten till sej, torsk och andra fiskar är inte bara en plånboksfråga, även om det framför allt är yngre personer och låginkomsttagare som säger nej tack till lax och annan fisk på tallriken.

Det finns flera orsaker till att vi är dåliga på att äta fisk och skaldjur, eller sjömat, som Norges Sjömatsråd föredrar att kalla det.

Vi är osäkra på vilket slags fisk som är okej att äta – vad är rödlistat och vad är grönlistat? Och vad var det nu man bara får äta av i begränsad mängd? Minnet av skollunchens torra fiskpinnar och sönderkokta torsk med äggsås gör förmodligen också sitt till. Och svenska matbutiker kritiseras ofta för sina trötta, oinspirerade manuella fiskdiskar med några laxfiléer här, lite räkor där och en och annan kolja på isbädden.

Det finns dock undantag. Personalen vid fiskdisken hos City Gross i Borås har gett sig den på att presentera fisk som läcker och nyttig snabbmat. Satsningen har både gett dem utmärkelsen Årets fiskdisk i matbutikernas eget SM, och ökat försäljningen med 52 procent på ett år.

Annons
Annons

– Vi lägger upp fisken på olika sätt varje dag för att väcka intresse och vår personal delar gärna med sig av goda råd, nya recept och förslag på olika tillbehör. Dessutom förenklas kundernas val av att vi endast har grönlistade och spårbara fiskar, berättar Jerry Andersson, fiskeansvarig på City Gross.

För den som vill äta fisk med gott samvete är det ofta svårt att navigera rätt i alla fiskdiskar som fortfarande varvar rödlistade och godkända fiskar. Bäst i klassen är Hemköp, som MSC-certifierade de manuella fiskdiskarna i sina butiker för ett år sedan. Ett initiativ som ökat försäljningen med 15 procent.

– Det är en fantastisk siffra. Kunderna blir också allt kunnigare och vill ha ännu fler MSC-märkta produkter. Målet är att vi 2020 enbart ska sälja de fiskar som finns på Världsnaturfondens gröna lista, säger Maria Nobel, pressansvarig hos Hemköp.

– Vi får också många frågor om odlade laxar och skaldjur. Nästa steg är en ASC-certifiering av våra fiskdiskar. Märkningen är global och garanterar att fisken och skaldjuren odlats på ett för den marina miljön hållbart sätt.

Ytterligare ett faktum som komplicerar fiskätandet för stockholmarna är att vi får finna oss i att all fisk som fångas i närområdet först måste åka lastbil tur och retur till Göteborg för att där säljas på auktion. Först därefter landar den i huvudstadens fiskdiskar, ibland upp till en vecka äldre. Det kommer det snart att bli ändring på, i samband med att Stockholms Matmarknad öppnar i Sturegallerian i december, med en särskild avdelning för lokal, nyfångad fisk.

Annons
Annons

– Vi samarbetar med yrkesfiskare i Stockholms närområde som levererar fisken direkt till oss i stället för att först skicka den till Göteborg. Det gör att vi får en grossist mindre i ledet och kan sälja fisken till ett konkurrenskraftigt pris, säger krögaren PG Nilsson, grundare och ägare till Sturehof AB.

Alla yrkesfiskare i närområdet är dock inte Krav- eller MSC-certifierade, men kan ändå följa reglerna för ett hållbart fiske. PG Nilsson, som besökt alla blivande leverantörer, går i god för att laxen, gösen, abborrarna och deras kusiner i den blivande manuella fiskdisken dras upp på ett sätt som varken skadar beståndet eller den omgivande havsmiljön.

– Vi ser positivt på certifiering, men det är svårt för många små företag att göra den dokumentation som krävs. Vår idé är i stället att bygga relationer med våra leverantörer så att vi vet vilka vi handlar med och var och hur de tar upp fisken, säger PG Nilsson.

Bekvämlighet och hållbarhet verkar väga tungt om vi ska satsa på fisk eller annan sjömat till middag. Nu återstår det bara att se om fler butiksägare är beredda att certifiera sina manuella fiskdiskar och fylla dem med läckra, lättlagade, grönlistade, färska fiskar.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons