Annons
Recension

Hitler. En biografiHitler. En biografi av Joachim Fest

PERSONHISTORIA. Motsägelsefullhet tycks ha varit Hitlers mest utmärkande drag – som person såväl som politiker. Joachim Fests och Ian Kershaws biografier, som nyligen har kommit på svenska, följer honom från tidiga framgångar till det totala nederlaget.

Under strecket
Publicerad

Tredje riket har kastat en lång skugga över Europas hela efterkrigstid, men skuggan har haft växlande orsaker. Först var det världskrigets fasor och ångest som förmörkade bilden och erfarenheten av det förflutna, så småningom överskuggades kriget av judeförföljelserna och Förintelsen och denna sida av nazismens brott har fortsatt att förbrylla och fylla efterföljande generationer med avsky och fruktan.

Denna förbrytelse, som saknar motsvarighet i vår civilisations historia, har drabbat oss just på grund av att den ägde rum här, i den europeiska kulturens mitt. Nazismen och antisemitismen växte till en pestböld i det kultiverade Tyskland – Goethes och Schillers hemland – och demonstrerade med övertydlig klarhet att kultur och civilisation inte vaccinerar mot barbari och hat. Epokens vånda och brottsliga vanvett lägrar sig fortfarande som ett mörker över vår kultur och vi drabbas fortfarande av skuldkänslor och självförebråelser för att så lite gjordes för att stoppa det industriella mördandet av Europas judar.

Annons
Annons
Annons