Annons
X
Annons
X

Hit fick Reinfeldt lift av Wallenberg

Fredrik Reinfeldt åkte i hemlighet tre månader före valet 2006 till den mytomspunna Bilderberg-gruppen på inbjudan av Investors ordförande Jacob Wallenberg. Resan skedde med Investors privatjet – till en kostnad av 1,1 miljon kronor.

Ottawa
Ottawa Foto: JONATHAN HAYWARD/AP

När Fredrik Reinfeldt tog in Carl Bildt som utrikesminister i sin nya regering slog det ned som en bomb. Men nu kan SvD Näringsliv avslöja att han redan tre månader före valet reste tillsammans med Bildt till den så kallade Bilderberg-gruppens årliga möte som hölls i Ottawa, Kanada, i början av juni 2006.

Reinfeldts deltagande basunerades inte ut av moderaterna, och var inte omskrivet i svensk press vid tidpunkten. Bilderberg-gruppen brukar beskrivas som en av världens mäktigaste sällskap som sedan starten 1954 samlar företagsledare, politiker och andra makthavare. Mötena omgärdas av stort hemlighetsmakeri.

Investors ordförande Jacob Wallenberg sitter med i gruppens styrkommitté som representant för Sverige och får därmed nominera två svenska gäster. 2006 föll valet på Fredrik Reinfeldt, då oppositionsledare, samt Electrolux vd Hans Stråberg.

Annons
X

Dessutom var Carl Bildt speciellt inbjuden. Dessa fyra flög fram och tillbaka till mötet med ett av Investor delägt privatjet.

–Det var sedan tidigare bestämt att Jacob Wallenberg skulle använda flygplanet för resan. Han frågade om de andra ville följa med, och det ville de. De liftade kan man säga, säger Investors informationschef Oscar Stege Unger.

Investor, som yrkat skatteavdrag för resan, har till Skatteverket uppgett att kostnaden tur och retur var 1138000 kronor. Enligt Investor betalade Fredrik Reinfeldt 8000 kronor för sin del.

–Vår kostnad hade blivit lika stor oavsett om de följde med eller inte. Vi hade inget intresse av att bedriva någon sidoverksamhet på detta, säger Oscar Stege Unger. Investor drog av summan från sin kostnad i avdragsyrkandet.

De 8000 kronorna betalades av Moderaterna.

–Det motsvarar vad det hade kostat att flyga reguljärt samma sträcka, vilket är vår policy, säger Moderaternas presschef Sebastian Carlsson.

Carl Bildt hälsar via sin press- sekreterare att han inte vill kommentera om han betalade för sin resa. Skatteverket avslog Investors begäran med motivering att bolaget inte kunnat visa att resan var till nytta för verksamheten. Investor har överklagat beslutet.

Annons
Annons
X

Ottawa

Foto: JONATHAN HAYWARD/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X