Annons
X
Annons
X

Historiskt lågt för de röda

De båda röda partierna når idag en historisk bottennotering i Sifo. Under en borgerlig regering har stödet för S och V aldrig varit så lågt som i dagens mätning. Inom kort presenterar oppositionen sitt valmanifest. Innehållet avgör om Sahlin & Ohly kan få de röda siffrorna att byta färg före valet.

(uppdaterad)
1420 intervjuer genomfördes 23-26 augusti.
1420 intervjuer genomfördes 23-26 augusti. Foto: GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM, FAKTA: SIFO, SVD

ANALYS SIFOSIFFROR

”Något måste vi ha gjort fel”, säger Lars Ohly. Kampanjbilen rullar mot en nedläggingshotad fabrik i Ersmark utanför Skellefteå. 200 anställda riskerar att förlora jobbet när verksamheten flyttar utomlands. Det är i mitten av augusti och vi talar om vänsterpartiernas svaga opinionssiffror. ”Socialdemokraterna backar och vi står still”, sammanfattar Vänsterpartiledaren. Att stå still är bättre än att backa.

Historiskt har de två röda partierna nått sina största opinionsframgångar när Socialdemokraterna inte haft regeringsmakten, och vänsterpartierna har kunnat opponera mot en borgerlig regering. Ofta har ekonomiska kriser gett ytterligare skjuts åt oppositionen.

Nu styrs Sverige av en Moderatledd regering och efter finanskrisen ligger arbetslösheten på 8 procent. Men de båda röda partierna lyckas ändå inte mobilisera väljarna. Sifo har på SvD:s uppdrag tagit fram det gemensamma resultatet för S och V från mätningarnas början 1967.

Annons
X

I dagens väljarbarometer får de två partierna tillsammans stöd av 35,7 procent av väljarna. Det är det lägsta stödet under den här mandatperioden, och det lägsta någonsin under en period med borgerlig regering.

Resultatet för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i dagens Sifo ligger drygt 6 procentenheter lägre än lägstanoteringen under tidigare borgerliga perioder, som är från november 1991.

Sådana historiska jämförelser är förstås inte invändningsfria. Under den borgerliga perioden 1976–1982 fanns inte Miljöpartiet. Och 1991–1994 satt de gröna inte i riksdagen. Att Miljöpartiet i mätningar numera är Sveriges tredje största parti har naturligtvis minskat utrymmet för både S och V.

Men huvudförklaringen till dagens svaga Sifosiffror för de röda partierna är den kraftiga Socialdemokratiska blodförlusten i slutet av våren, efter att de rödgröna hade presenterat sin gemensamma ekonomiska politik.

Och att de besvikna S-sympatisörerna inte har sökt tröst hos Vänsterpartiet. Kanske innebär det rödgröna samarbetet att frustrerade S-väljare inte längre ser Lars Ohlys parti som ett alternativ för att markera missnöje.

Men enligt Socialdemokraterna är förklaringen att partiets sympatisörer har ”lagt sig på soffan” istället för att byta parti. Att vinna tillbaka dem är därför en av kampanjarbetarnas huvuduppgifter fram till valet.

De rödgröna kan vinna på att Miljöpartiet gör ett bra val. Men för att undvika ett rött fiasko den 19 september måste det gemensamma valmanifestet innehålla något som får Socialdemokratiska soffliggare att resa sig och gå och rösta.

Fotno
t: I april 1991 styrdes Sverige av en socialdemokratisk regering. S och V fick tillsammans 35,6 procent, vilket är all-time-low i Sifos historia. Det är också den enda noteringen på 43 år som har varit sämre än dagens.

Göran Eriksson analyserar politik i SvD.
goran.eriksson@svd.se

Annons
Annons
X

1420 intervjuer genomfördes 23-26 augusti.

Foto: GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM, FAKTA: SIFO, SVD Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX, SVD, GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM, KÄLLA: SIFO, SVD Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X