Annons

Historiskt allvarligt dengueutbrott i Asien

I Bangladesh har fler insjuknat i denguefeber än på 18 år, och i Filippinerna har nationellt denguelarm utlysts efter att antalet fall skjutit i höjden och fler än 450 människor dött hittills i år.

Det asiatiska utbrottet kan vara cykliskt – men det myggburna viruset är också ett ständigt växande problem.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Kambodja är ett av de länder som drabbats av utbrott av denguefeber. Här köar människor för att göra hälsokontroll vid barnsjukhuset Kuntha Bopha i huvudstaden Phnom Penh. Bilden är från den 10 juli.

Foto: Heng Sinith/AP/TT

Denguefeber orsakas av ett virus som sprids av Aedes-myggor, som denna tigermygga, i tropiska och subtropiska områden.

Foto: AP/TT

Protester i Filippinernas huvudstad Manila mot regeringens överenskommelse med läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur, som tagit fram världens första denguevaccin. Vaccinet gavs till hundratusentals barn i Filippinerna innan man förstod att det kunde vara farligt för vissa barn. Bild från den 5 mars 2018.

Foto: Bullit Marquez/AP/TT

Vid svåra utbrott av dengue används ibland besprutning som metod för att ta död på myggor som bär viruset, som här i Colombo, Sri Lanka, under ett utbrott där 2017.

Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Det är framför allt under de senaste veckorna som en epidemi av den potentiellt farliga denguefebern nått oroande höjder i flera asiatiska länder. Från Bangladesh rapporteras om överfulla sjukhus och brist på blodgivare. Myndigheterna kallar utbrottet för landets värsta hittills. Bara under ett dygn den gångna veckan insjuknade 1 100 personer, de flesta barn.

Från Kambodja, som tidigare i våras registrerade 1 000 fall av dengue per vecka, rapporteras nu uppemot 5 000 i veckan och Singapore har haft sin mest smittotäta vecka någonsin.

Annons
Annons
Annons