Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Opinionsmätningar

Historiska siffror: Då har M varit större än S

I januaris Sifoundersökning har Moderaterna gått om Socialdemokraterna som Sveriges största parti. Men det är inte första gången. Sifo har mätt svensk väljaropinion sedan 1967 – första gången M gick om S var 1997.

Carl Bildt i ett glatt samtal med statsminister Göran Persson och utrikesminister Lena Hjelm Wallen.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Våren 1997

[object Object]
Carl Bildt i ett glatt samtal med statsminister Göran Persson och utrikesminister Lena Hjelm Wallen. Foto: Leif R Jansson/TT

**I februari, ungefär ett år **efter att Göran Persson tillträtt som statsminister, noterar S 29,1 procent i väljarstöd. Samtidigt är siffran för Moderaterna 30,9 procent. Aldrig någonsin tidigare har Sifo-mätningarna uppmätt ett större stöd för M än för S. (Vintern 1995 landade dock båda partierna på 30,4 i väljarstöd.)

I en artikel i SvD kopplar forskaren Torsten Österman Socialdemokraternas tapp till kärnkraftsuppgörelsen med Centern och Vänsterpartiet om att stänga Barsebäck.
Torbjörn Nilsson, docent i historia vid Södertörns universitet, konstaterar att den låga siffran inte ledde till en debatt om Göran Perssons vara eller icke vara som partiledare.

– Att socialdemokratin skulle peta en vald partiordförande innan genomfört val var på den tiden helt uteslutet, om det inte inträffat någon skandal.

S väljarstöd vände åter uppåt i och med riksdagsvalet 1998. Under tolv år satt man vid regeringsmakten.

Annons
X
Annons
X

Alliansens partiledare tar emot jublet i Stockholm efter segern i söndagens val. Från vänster Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Fredrik Reinfeldt (M).

Foto: Pontus Lundahl / TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Bild 2 av 5

Valåret 2010

[object Object]
Alliansens partiledare tar emot jublet i Stockholm efter segern i söndagens val. Från vänster Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Pontus Lundahl / TT

Med bara tre månader kvar till valet visar Sifos mätning att S får endast 30,6 procents stöd av väljarna, medan M landar på 32,9. För första gången under ett valår är S mindre än M. Allianspartierna i regeringen får samtidigt ett större stöd än det rödgröna blocket – något som inte hänt sedan kort efter senaste valet 2006.

– Det här är en väldigt hög siffra för Moderaterna, och att sitta vid makten och få en sådan hög siffra är ganska sällsynt. 2010 är kulmen på M:s regeringstid, säger Torbjörn Nilsson.

**I valet i september **samlar S 30,7 procent av väljarnas stöd, medan Moderaterna stöds av 30 procent. Alliansen får dock fler röster än det rödgröna blocket, och kan åter bilda regering.

Valets stora nyhet gäller emellertid ett annat parti, som för första gången tar sig in i riksdagen: Sverigedemokraterna får 5,7 procent av väljarnas röster, och anses hädanefter stjäla röster från både M och S.

Annons
X
Annons
X

Socialdemokraterna har krismöte på Sveavägen 68. Senare meddelad de att partiledaren Mona Sahlin avgår.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Hösten 2010

[object Object]
Socialdemokraterna har krismöte på Sveavägen 68. Senare meddelad de att partiledaren Mona Sahlin avgår. Foto: Tomas Oneborg

Efter valet faller stödet för S, som får 26,9 procents stöd i decembers mätning. För Moderaterna är siffran 34,2.

– Det är en otrolig siffra för Moderaterna, regeringen Reinfeldt måste ha seglat på moln, kommenterar Torbjörn Nilsson.

Du har ingen aning om vad som faktiskt väntar!

Den 25 mars 2011 avgår Mona Sahlin som partiledare, och efterträds samma dag av Håkan Juholt. "Striden mot Reinfeldt har börjat" skriver TT. Mona Sahlin konstaterar i sitt avskedstal att det är kämpigt att vara Socialdemokraternas ledare, och säger vänd till Juholt att "du har ingen aning om vad som faktiskt väntar!"

– Vid den här tiden hade S fått mindre tålamod med partiordföranden och man håller på att bli ett parti som alla andra. Nu kan man se att S långsiktiga nedgång verkligen är en sådan, och inte bara en tillfällig dipp. Samtidigt sympatiserar allt fler LO-anknutna med Sverigedemokraterna, vilket är en viktig del i nedgången.

I maj 2011 får S åter större stöd än M i Sifos mätning – 33,4 jämfört med 30.4.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Håkan Juholt avgår som partiledare för (S). Presskonferensen hölls i Oskarshamn.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Hösten 2011

  [object Object]
  Håkan Juholt avgår som partiledare för (S). Presskonferensen hölls i Oskarshamn. Foto: Lars Pehrson

  Håkan Juholt är partiordförande men stödet sviktar. Redan i september får Socialdemokraterna ett något lägre stöd än Moderaterna.

  Torbjörn Nilsson ser själva tillsättande av Juholt som symbolisk för krisen i S, och det som sedan skulle ske.

  – Det handlar inte så mycket om att Juholt själv misslyckades, utan om den process som ledde fram till att han valdes. Inga andra kandidater ville träda fram. Vad ger det för signaler till medlemmar och sympatisörer?

  Så i oktober briserar "Juholtaffären", då Aftonbladet avslöjar att partiledaren låtit riksdagen betala för hela den lägenhet han hyr, trots att han delar den med sin sambo. S rasar i opinionsmätningarna, snabbare än något annat parti någonsin: Från 35 procent till 26,9 procent under bara en vecka.

  Juholt reser land och rike runt för att be om ursäkt, och i början november ser stödet för S ut att stabiliseras.. Men bara tillfälligt, ska det visa sig. Aftonbladets Lena Melin konstaterar att partiets siffror framkallar både kris, panik och skräck.

  **Den 21 januari, då stödet **för partiet är nere på 24,6, meddelar Håkan Juholt att han avgår. En metallare vid namn Stefan Löfven blir hans efterträdare.

  Förväntningarna är höga och Löfven hyllas på S-märkta ledarsidor. I mars samlar S 33,7 procent i stöd, i juni är siffran uppe i 38,8. Moderaternas stöd: 27,6.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Januari 2016

  Foto: Christine Olsson/TT

  Efter att under ett år har tvingats regera med oppositionens budget, tar regeringen nya friska tag i och med höstbudgeten. Men en sprucken decemberöverenskommelse och en flyktingkris som dominerar politiken leder till fortsatt dramatik.

  Utrikesminister Margot Wallström portas av Israelefter att ha kritiserat landets, som hon menar, "utomrättsliga avrättningar" av palestinier. Kort därefter avslöjar Aftonbladet att Wallström fick en lägenhet av Kommunal, och Riksenheten för korruption inleder en utredning om eventuell muta.

  **Den 22 januari **visar Sifos opinionsmätning att Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd någonsin sedan mätningarna började 1967: 23, 2 procent. Moderaterna samlar 25,6 procent av väljarna. Samtidigt ger fler sitt stöd till Alliansen än till de rödgröna partierna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X