Annons

Karl Steinick:Historiska nycklar till dagens Korea

Koreas problematiska öde under 1900­-talet, med japansk ockupation, krig och delning, har fött fram mängder av mytbildningar kring den koreanska halvöns tidigaste historia. Idén om enhet i det förflutna punkteras i en ny studie som lyfter fram kampen mellan tre kungadömen under 600-talet.

Under strecket
Publicerad

I den femte månaden år 660 bröt plötsligt ett våldsamt oväder ut. Som om det inte räckte med regnet och stormen så följde en jordbävning i dess spår, kraftigt nog för att ­pagoderna i en av de buddistiska helgedomarna skulle skaka. Ännu en gång skälvde marken. Mörka moln i drakars skepnad tornade upp sig, såväl i öst som i väst. Månaden efter fick några munkar i en uppenbarelse se ett skepp komma mot dem över ett stort vatten och det seglade rakt in genom tempelporten. Ylande ­hundar kom från ingenstans och försvann igen utan spår. Till slut infann sig en vålnad på palatsgården och ropade med hög röst innan den försvann rakt ner i jorden: Paekche är förlorat! Paekche är förlorat!

Vid det laget borde givetvis ingen ha kunnat missförstå budskapet. Den spök­lika gestalten hade för övrigt bara klart ­deklarerat vad alla redan antagligen misstänkt. På våren fem år tidigare hade en häst kommit galopperande rakt in i ett kloster och under vilt gnäggande rusat runt den stora samlingshallen. Den fortsatte varv efter varv dagar i streck, tills den föll död ner.

Annons
Annons
Annons