USA:s dåvarande utrikesminister John Kerry i ett av de många och långa samtal i schweiziska Genève 2015 med den iranske kollegan Javad Zarif som till slut ledde fram till det internationella kärnenergiavtalet om Iran.
USA:s dåvarande utrikesminister John Kerry i ett av de många och långa samtal i schweiziska Genève 2015 med den iranske kollegan Javad Zarif som till slut ledde fram till det internationella kärnenergiavtalet om Iran. Foto: Brendan Smialowski/AP

Historiska avtalet – som tvärdog på åtta sekunder

Det tog bara åtta sekunder. Sedan var tio års historiska maratonförhandlingar för att uppnå ett av världens viktigaste avtal som bortblåsta — med rätta enligt vissa.

Men hur förhandlades världens största avtal fram? Här är historien bakom kulisserna om muskelministrar, sega samtal, pizzor och ärkefiender som plötsligt gosade.

Publicerad

GENÈVE Det var osedvanligt slitsamma månader och år. Diplomater, förhandlare och ministrar åkte som skottspolar runt jordklotet för att förhandla fram det historiska Iranavtalet. Det skulle försäkra att Iran inte kunde utveckla kärnvapen, och göra världen till en säkrare plats. Orden upprepades som ett mantra under segslitna förhandlingsomgångar – varav flera slutförhandlingar hölls i Schweiz.

För förhandlare och journalister blev det oförglömliga dagar och timmar då världens strålkastare riktades mot Genève och Lausanne. Första steget togs på Hotel Intercontinental i Genève den 24 november 2013. Där lyckades säkerhetsrådets medlemmar, Tyskland och Iran efter hisnande långa nattsamtal enas om en första interim-överenskommelse.