Historiska ansikten lockar

Under strecket
Publicerad
Annons

London För 150 år sedan tog National Portrait Gallery i London emot sin första tavla. Den anses föreställa Shakespeare - något som dock aldrig bevisats. I dag hyser det populära museet strax norr om Trafalgar Square 10 000 porträtt och skulpturer av män och kvinnor som under de senaste fem seklerna har spelat roll för Storbritannien.
Makt, skvaller, intriger och mätresser - På National Portrait Gallery, NPG, sitter verkligen Storbritanniens hela historia på väggarna. Från den dramatiska Tudorerans aktörer över upplysningstidens mångfacetterade skara uppfinnare till dagens beslutsfattare och popidoler. Som Elton John, till synes på flykt ur tavelramen med fjäderpåletter på den pråligt vita sidenkostymen.
60 procent av samlingarna kan visas åt gången, berättar försteintendenten Jacob Simon. Majoriteten givetvis i London, men NPG har också tre filialer ute i landet och man är generös med lån. Så befinner sig porträttet av den nyförlovade prinsessan Diana just nu i Sheffield. Och nej, om någon undrar, ännu
har inte efterträdaren Camilla gjort sin NPG-debut.
Men Jacob Simon understryker att besökare inte behöver vara speciellt historieintresserade för att ha nöje av galleribesöket:

– Samlingarna fångar ändå, museet handlar ju om människor. Många av dem har med tiden fått ikonstatus och de utökas hela tiden med nytillskott på aktuella personer med någon slags kändisstämpel.
Följdriktigt är också titeln på en av galleriets jubileumsutställningar (från 2 mars) just Icons and Idols. En resumé över beställda porträtt det senaste kvartsseklet och den viktiga mecenatroll som galleriet spelar för dagens porträttmålare, skulptörer och fotografer.

Annons
Annons
Annons