Annons
Recension

Teleny, eller Medaljens baksidaHistorisk skärpa i erotiska möten

Den har kallats den första bögromanen – tryckt 1893. En blyg, ömsint kärleksroman lika väl som en homoerotisk ”Fanny Hill”, skriver Fabian Kastner. Men också en skildring av skam och fattigdom i det viktorianska samhällhet. Nu kommer den på svenska.

Under strecket
Publicerad

Leonard Smithers.

Bild 1 av 2

Oscar Wilde.

Foto: NAPOLEON SARBild 2 av 2

**”Snusk är billigt i dag”, **stod det på skylten utanför Leonard Smithers bokhandel i det viktorianska London. Smithers var en förläggare och bokhandlare specialiserad på erotisk litteratur, känd för sin bildning, pråliga klädsel och spektakulärt hedonistiska livsföring. I den underjordiska bokserien The Erotika Biblion Society utgav han förbjudna frestelser i upplagor så små att Oscar Wilde brukade säga att Smithers bara tryckte böcker i tre exemplar: ett till författaren, ett till sig själv och ett till polisen.

Det var också i denna exklusiva bokserie som Smithers 1893 gav ut vad som har kallats för den första bögromanen på engelska: ”Teleny, eller Medaljens baksida”, ett anonymt passionsdrama som ibland tillskrivs just Oscar Wilde. Troligare är att det rör sig om en litterär stafettlek, där Wilde möjligen kan ha varit en av medförfattarna. Här krockar så många stilar och författartemperament att det omöjligt kan vara fråga om en enda upphovsman. Det finns sidor som Wilde mycket väl skulle ha kunnat skriva – likheterna med ”Dorian Grays porträtt” är bitvis ganska slående – men lika många argument för att han inte skulle ha gjort det.

Annons
Annons
Annons