Annons
X
Annons
X

Historisk evakuering inför orkanen Irene

Orkanen Irene som passerade Bahamaöarna med vindar på upp till 50 sekundmeter väntas under helgen nå New York.

Personer som bor i staden New Yorks lägre liggande områden kommer att tvångsevakueras, sade stadens borgmästare Michael Bloomberg på fredagskvällen svensk tid.

Av AFP, TT
Bilköer sedan invånarna i Ocean View, ca 150 km söder om New York lämnar sin stad.

Bilköer sedan invånarna i Ocean View, ca 150 km söder om New York lämnar sin stad. Foto: MEL EVANS/AP

Omkring 250 000 personer berörs av evakueringen som ska ske före klockan 17 lokal tid på lördagen.

Kollektivtrafiken kommer att stängas ner från lunchtid samma dag, då tåg och bussar som sköts av New Yorks Metropolitan Transit Authority ska stå stilla, meddelade guvernören Andrew Cuomo.

Större infarter mot staden, exempelvis George Washington Bridge som sammankopplar Manhattan och New Jersey, kommer att stängas ifall vindhastigheterna överstiger 26 meter i sekunden.

Annons
X

Upp till 900 soldater från nationalgardet ska vara beredda att hjälpa civila myndigheter och 2 500 arbetare från energibolaget Long Island Power Authority ska vara tillgängliga för att snabbt reparera eventuella skador.

Cuomo sade att åtgärderna var bland de mest omfattande mobiliseringarna av statens myndigheter som någonsin gjorts inför en möjlig naturkatastrof.

Om du beordras att evakuera, var snäll och gör det.
Barack Obama

President Barak Obama uppmanade amerikanerna att ta orkanvarningarna på stort allvar.

– Om du befinner dig i orkanens förutspådda bana måste du vidta försiktighetsåtgärder nu, sade Obama utanför sitt semesterboende på Martha's Vineyard.

– Om du beordras att evakuera, var snäll och gör det, sade han enligt AFP.

Han sade även att Irene antagligen kommer att bli en extremt farlig och dyr orkan. Den kan bli ”historisk” sade den amerikanske presidenten, rapporterar Reuters.

New Yorkborna förbereder sig för en eventuell evakuering. Invånare som bor i lågt liggande områden ska börja flytta ut på fredagen, innan orkanen Irene väntas nå fram till staden, sade New Yorks borgmästare Michael Bloomberg på torsdagskvällen lokal tid. Annars riskerar de att bli strandade på grund av att kommunikationssystemet som miljoner invånare är beroende kan tvingas stänga ned på lördagen. Orkanen väntas nå New York på söndagen.

Staden, som inte upplevt en orkan på ett kvarts sekel, är sårbart med tättbefolkade områden vid vattnet, omfattande tunnelbanesystem, flygplatser och tät trafik. Invånarna, som fortfarande är skakade efter tisdagens jordskalv, är oroade inför den hotande orkanen.

De största hoten utgör översvämning och fallande träd när regn vräker ner över den redan blöta marken efter flera veckor med dåligt väder. Förutom skyfall väntas de kraftiga vindarna föra in svallvågor från havet.

New York har inte drabbats av en orkan sedan 1985 då Gloria drog in över Long Island och orsakade omfattande skador.

Invånare i ett kustsamhälle i New Jersey beordrades på torsdagen att lämna sina hem inför orkanen Irenes ankomst.

Enligt myndigheterna kan det beröra hela befolkningen, 760 000 människor. I North Carolina, dit orkanen väntas tidigt på lördag, beordrade myndigheter uppemot 180 000 invånare att lämna områden vid Atlantkusten. I Maryland, Virginia och New York har katastroftillstånd utlysts. Även Washington, Baltimore och Boston hotas av orkanen.

Anders Persson som jobbar på ett svenskt konsultbolag i Virginia Beach har börjat bunkra inför orkanen.

– Just nu är allting som vanligt, än så länge märks inget annat än att folk går och köper mycket mat och batterier. En del har spikat igen fönstren på sina hus. Jag har handlat lite mat och batterier och bankomaterna är fulla med folk som tar ut pengar eftersom det kan bli långa strömavbrott, säger han till TT.

Enligt Persson har nationalgardet mobiliserats för att hjälpa till om förödelsen blir stor.

– Vi bor 500 meter från havet. Men jag och min fru har valt att stanna kvar. Vi vill vara hemma ifall det händer någonting, så vi chansar och stannar. Jag är inne på jobbet just nu, tar backuper, drar ur sladdar och sätter för fönster, berättar han.

I staden Charlotte bor Åsa Ström. Hon är inte orolig eftersom det är över tre timmars bilfärd ner till kusten.

– Men jag har ganska många svenska kompisar i Connecticut och Newhaven och de har bunkrat toalettpapper och vatten. Här har många frivilligorganisationer och privatpersoner förberett sig genom att samla in mat och kläder för att kunna åka ner till kusterna och hjälpa till, säger hon.

Här befinner sig orkanen Irene

nytimes.com

New York TT-AFP

Annons
Annons
X

Bilköer sedan invånarna i Ocean View, ca 150 km söder om New York lämnar sin stad.

Foto: MEL EVANS/AP Bild 1 av 6

En strandvakt vid Tybee Island ber badare lämna stranden.

Foto: STEPHEN MORTON/AP Bild 2 av 6

Sjukhuset på Coney Island i New York har evakuerats inför orkanen Irena.

Foto: ALLISON JOYCE/REUTERS Bild 3 av 6

Orkanen Irenes väg.

Bild 4 av 6
Foto: AP Bild 5 av 6
Foto: AP Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X