X
Annons
X

Historisk blå port

På den fridfulla trädgårdsrestaurangen har stockholmarna lunchat i snart hundra år. Men Blå porten har en längre och betydligt vildare historia än det muromgärdade myset bredvid Liljevalchs konsthall.

Blå porten är inte ett värdshus med historia. Det är egentligen flera värdshus med historier. Den nuvarande inkarnationen, trädgårdsrestaurangen vägg i vägg med Liljevalchs konsthall, har närmare hundra år på nacken. Men redan 1692 omnämns Blå porten på Djurgården för första gången.

Initialt kallat Lusthusporten var värdshuset då beläget på Djurgårdsbrons östra sida, där den blåmålade och förgyllda gjutjärnsporten står i dag. Här samlades man för det kungliga nöjet att se lejon, oxar och björnar hetsas mot varandra. Här inhämtade Carl Michael Bellman inspiration till episteln Angående slagsmålet vid balen på Blå porten. Här var det en vårdag 1851 urpremiär för Studentsången, komponerad av prins Gustaf. Och här fröjdades man över Blå portens dill- och persiljekokta abborrar.

Blå porten har kört på samma koncept sedan 1970-talet, med rustika kakor och maträtter. Äppelpaj, fudgetårta och kokostoppar är storsäljare.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 4

1. KLIV IN Vinrestaurant, ölstuga, grillroom, konditori lyder texten på järnsmidesskylten över den blåkaklade entrén.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 4

2. NAPPAR DET? I början hade trädgårdsdammen levande foreller, som gästerna kunde få fiska.

Foto: DAN HANSSON Bild 3 av 4

3. TITTA UPPÅT Alf Munthe har gjort takmålningarna på Blå porten.

Foto: DAN HANSSON Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X