Annons

Fredrik Meiton:Historiker på kant med höger och vänster

Med sitt stora politiska engagemang var Tony Judt en inflytelserik samhällsdebattör. Hans sista bok, ”Ill fares the land”, gavs ut i våras och visar på det egensinne som både var hans tillgång och belastning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Någonting är i grunden fel med hur vi lever idag. Med dessa ord inleder den framstående brittiske historikern Tony Judt sin bok Ill fares the land (Penguin Press, 256 s) utgiven tidigare i år – den bok som skulle bli hans sista. I fredags avled han, 62 år gammal, efter en två år lång kamp mot en degenerativ typ av nervsjukdomen ALS.

I sin roll som föreståndare för det inflytelserika Remarque-institutet för Europastudier vid New York University och framstående essäist i ett stort antal amerikanska och brittiska tidskrifter kom Judt att bli en av vår tids viktigaste tänkare. Han är mest känd för sin hyllade bok ”Postwar” (2005), som handlar om den europeiska efterkrigstiden. Timothy Snyder, professor i östeuropeisk historia vid Yale i USA, menade att ”Postwar” är ”den bästa boken i sitt ämne som någonsin kommer att skrivas av någon”.

Annons
Annons
Annons