Historiker: Hetsig vinstdebatt skymmer viktiga vägval

Samhället behöver diskutera vad det allmänna ska sköta och vad som är den enskildes ansvar. Men denna avgörande debatt försvinner i ett ideologiskt krig kring vinster i dagens välfärd. Det skriver historikerna Mats Hallenberg och Magnus Linnarsson.

Under strecket
Publicerad

På 1980-talet rasade en stor debatt i Sverige kring frågan om privata förskolor överhuvudtaget skulle få finnas. Numera går 20 procent av barnen i privata förskolor, skriver artikelförfattarna.

Foto: Tomas Oneborg

Mats Hallenberg och Magnus Linnarsson

Foto: Pressbilder
Annons

Inom kort presenteras delar av Välfärdsutredningen. Regeringens särskilde utredare Ilmar Reepalu förväntas då föreslå ett vinsttak för bolag inom vård, skola och omsorg. Bakgrunden är den hetsiga debatt som förts kring vinster inom välfärden under senare år. En debatt som är kraftigt polariserad och där vi menar att ideologiska positioner riskerar att skymma den viktiga diskussionen om hur välfärden ska organiseras och på vilket sätt skattemedel ska användas inom densamma.

I en tidigare partiledardebatt påstod statsminister Stefan Löfven att 60 000 skolbarn nu är till salu på börsen, apropå att den privata skolkoncernen Academedia noterades på Stockholmsbörsen. Löfvens uttalande fick hård kritik. Både av oppositionen, som anklagade honom för att vara socialist, liksom från näringslivet som pekade ut statsministern som företagsfientlig och motståndare till allt vad privata vinster heter. Centerpartiets Annie Lööf hävdade att vi inte ska haka upp oss på utförarna – vem som tar hand om välfärdstjänsterna – utan enbart fokusera på kvaliteten. Senare har skolföretagare uttalat att ett vinsttak skulle vara ett direkt ingrepp i den privata äganderätten.

Annons
Annons
Annons