Historiens och Bob Dylans vingslag

Liten storstad Urgamla Trondheim var en gång Norges huvudstad och är fortfarande en stad utöver det vanliga. Den myllrar längs Nidälvens utlopp och rymmer överraskningar. Få vet till exempel att Bob Dylan utnämnts till ärkeängel här.

Under strecket
Publicerad
Familjen Flower är på kort besök i Trondheim och blickar ut över staden från Nidarosdomen. Högst uppe på den tronar en ängel med Bob Dylans drag.

Familjen Flower är på kort besök i Trondheim och blickar ut över staden från Nidarosdomen. Högst uppe på den tronar en ängel med Bob Dylans drag.

Foto: MARCUS HARALDSSON
Annons

Fasaden på den nästan tusen år gamla katedralen är mäktig. Nästan obegripligt stor. Och högst däruppe på tornet, ovan de 57 statyerna som alla blickar mot havet, ovan de mäktiga fönstren och över de ståtliga portalerna står ärkeängeln Mikael med spjut i hand och dödar en drake. Om man tittar riktigt noga ser man att ängeln är lik en ung Bob Dylan. Stenhuggare Kristofer Leirdal erkände för ett par år sedan att han låtit den goda ängeln låna Dylans drag. Han såg artisten som en värdig representant för godheten i och med hans kritik mot USA:s krig i Vietnam. En högaktuell fråga när ängeln sattes på plats 1969.

Som symbol för staden Trondheim är rockmusikern Bob Dylan på taket av den mästerligt byggda, uråldriga och världsberömda katedralen kanske särskilt passande. Staden är som en bubblande och förvirrande gryta av historia, musik, politik, resenärsanda och vetenskap. Allt toppat med krogliv där dyra men väl lagade fiskrätter imponerar. Här finns också Norges största chokladfabrik, Nordens kanske bästa fotbollslag Rosenborg och även om Trondheim inte varit huvudstad sedan 1217 så kommer kungarna fortfarande hit för att välsignas i ämbetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons