Annons

Torgny Nordin:Historiens mest kända myterist i nytt ljus

Marlon Brando som Fletcher Christian i ”Mutiny on the Bounty” från 1962.
Marlon Brando som Fletcher Christian i ”Mutiny on the Bounty” från 1962. Foto: Mary Evans Picture Library/TT

Få minns att HMS Bountys uppdrag var att frakta plantor av brödfruktträd till Västindien. Desto fler känner till myteriet den 28 april 1789, skildrat i ett stort antal filmer. Den mediala kampen om sanningen kring Bounty är den stora behållningen med Peter Fitzsimons nya bok ”Mutiny on the Bounty”.

Under strecket
Publicerad

En bra historia bör ha en god början. Och den här börjar med Artocarpus altilis, en art i famil­jen mullbärsväxter som vi kallar brödfruktträd, eller kort och gott brödfrukt. Det är ett tropiskt träd från Söderhavet vilket framgångsrikt har kultiverats av människan sedan urminnes tider, fast det skulle dröja innan det blev känt i väst. Under kapten James Cooks första världs­omsegling mellan åren 1768 till 1771 blev expeditionens botanister – Joseph Banks och Daniel Solander under uppehållet på Tahiti – de första européer att komma i kontakt med brödfrukter. 

Banks kommenterade att Polynesiens befolkning kunde skatta sig lycklig som slapp slita i sitt anletes svett för brödfödan; de behövde ju bara klättra uppför stammen och hämta frukterna när tiden väl var inne. Daniel Solander var inte mindre hängiven inför Artocarpus altilis, och skrev att besättningen på Cooks fartyg Endeavour aldrig klagade över att de serverades brödfrukt, tvärtom. Hans entusiasm var översvallande och han drog sig inte för att utnämna brödfrukten till den värdefullaste grön­saken i världen. Och, argumenterade Solander vidare, ingen möda borde sparas för att befordra odling av brödfrukt runt om på jorden där klimatet var det rätta. 

Annons
Annons
Annons