Historien upprepar sig för Iraks folk

Under strecket
Publicerad
Annons

En snabb blick på kartan visar hur konstlade de snörräta gränserna i Mellanöstern är - frukten av segrarmakternas styckning av det osmanska imperiet.
Styckningen efter första världskriget var från början avsedd att gå hårt åt även de turkiska delarna av riket, men det satte den turkiske fältherren Kemal Atatürk stopp för när han drev ut de europeiska makterna från Anatolien.
För turkarna var det en seger, men för kurderna, som blivit lovade en egen stat av britterna, blev det en besvikelse som sätter sina spår än i dag.
Många av Storbritanniens vägval efter första världskriget, när det skapade den nya staten Irak utifrån tre osmanska provinser - det kurdiska Mosul, det sunniarabiska Bagdad och det shiaarabiska Basra - ligger till grund för de problem som finns i dagens Irak.

Det gäller segrarmakternas okänsliga gränsdragningar, vilka skar av månghundraåriga handelsvägar, skiljde stammar åt eller tvingade in fientligt sinnade klaner inom samma gränser. Det gäller den brittiska mandatmaktens
godtyckliga sätt att dela ut markrättigheter.
Det gällde också britternas val att göra hashemiten Faisal från Hejaz (nuvarande Saudiarabien) till kung i Irak - en man som var en främling i Bagdad, som inte talade den lokala dialekten och som lättare än de lokalt förankrade makthavarna kunde bli ett redskap för britterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons