Annons
X
Annons
X
Sverige
Kommentar

Jani Pirttisalo: Historien om KI-kirurgen har bara börjat

Macchiarini-skandalen

Så händer det till slut. Karolinska institutets rektor Anders Hamsten meddelade på lördagen att deras anställde forskare Paolo Macchiarini inte kan vara kvar, efter avslöjandena om hans kontroversiella operationer med konstgjorda luftstrupar.

Men varför kommer beskedet nu? Fallet har varit känt länge. Det mediala trycket har givetvis blivit för stort.

Allmänheten känner sedan ungefär ett år till flera avgörande fakta:

Annons
X

Macchiarini var misstänkt för forskningsfusk, det slog en välrenommerad utredare fast. Men KI friade. Utredaren slog tillbaka benhårt – den information som friade Macchiarini blev aldrig faktagranskad på samma sätt som hans forskningsrapporter.

Paolo Macchiarini på Children's Hospital of Illinois i USA 2013. Foto: David Zalaznik/AP

Forskningspengar har stoppats, bolagskopplingar har utretts, cv:n har granskats, det har funnits brottsmisstankar i Italien, den kontroversiella metoden har använts utomlands och åklagare utreder i dag allvarliga brott. Det har flera gånger rapporterats om att de konstgjorda luftstruparna aldrig läkte ihop med kroppen, etiska tillstånd saknades och Läkemedelsverket gav aldrig något godkännande. Listan kan göras längre.

Ändå tilläts operationer med den i Sverige förbjudna metoden, inte en eller två utan hela fyra gånger.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fallet har inte varit enkelt, långt ifrån det. Det visas till exempel av att erkända vetenskapsjournalister tyckte att KI agerade rätt som friade Macchiarini förra året.

  Men när SVT:s Dokument inifrån visade detaljerade bilder från misslyckade operationer och bildmaterial där patienterna intervjuas så insåg KI att det var allvar, om än alldeles för sent.

  Rektor Hamsten kunde bara erbjuda allmänheten svepande och undanglidande svar, om än något svar alls. Nu ska det prestigefyllda lärosätet rädda sitt namn. Macchiarini har blivit en belastning, därför måste han gå.

  Fallet med KI-kirurgen har visat oss en sak – KI mäktar inte med att granska sig själva. I stället var det medierna som fick sköta den uppgiften. Om det är ett systemfel eller ett internt problem återstår att se.

  Två andra saker är säkra, fallet Macchiarini och KI:s hantering av det kommer att gå till historien som en av Sveriges största forskningsskandaler.

  Men fallet är långt ifrån över.

  Att det här har kunnat gå så långt säger nämligen en sak till – det finns mer under ytan som behöver granskas. Det gäller även Karolinska universitetssjukhuset som varit högst inblandade.

  Annons

  Paolo Macchiarini på Children's Hospital of Illinois i USA 2013.

  Foto: David Zalaznik/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X