Annons
X
Annons
X

Historien enligt Simpsons

The Simpsonos fyller 20 år och de gula figurerna med den skarpa satiren har udden kvar.

Foto: MATT GROENING (ILL.)

DE SENASTE 20 ÅRENS HISTORIA ENLIGT THE SIMPSONS

1989: Familjekomediernas död, avsnitt: Simpsons roasting on an open fire

När det första fullängdsavsnittet av The Simpsons hade premiär var det i ett tv-klimat som dominerades av uppbyggliga familjekomedier som Huset fullt, Cosby och Fem i familjen. The Simpsons, däremot, valde att direkt parodiera genren de tillhörde: i den här julspecialen går familjens julpengar till laserborttagning av en tatuering på Bart, och Homer tvingas spela på hundkapplöpningar. ”Varför skulle man gå tillbaka till Fem i familjen efter det här?”, frågade sig recensenten på USA Today efter premiären.

1990: Den kristna högern, avsnitt Itchy & Scratchy & Marge

Annons
X

Det sena 80-talet såg ett uppsving av censurivrare som kristna lobbyorganisationen Moral majority, Tipper Gores korståg mot hårrdrocksgruppen Twisted Sister samt Terry Rakolta – hemmafrun som fick komediserien Hemma värst att bli snällare. Här protesterar Marge mot våldet i den tecknade serien Itchy & Scratchy och får tv-bolaget att sända ett avsnitt där de båda antagonisterna dricker lemonad i en gungstol istället för att slakta varandra. Stärkt av framgångarna fortsätter sedan Springfields föräldraorganisation med att protestera mot att man ser snoppen på Michelangelos skulptur David.

1991: Nördkulturen uppstår, avsnitt Three Men and a Comic Boo
k

En anledning till Simpsons framgångar är att de så skickligt parodierat och definierat den framväxande nördkultur som så tidigt omfamnade dem. I det här avsnittet ses Comic Book Guy för första gången – en överviktig, snobbig 45-årig seriesamlare som har en doktorsgrad i mytologi och folklore (efter att han översatt Sagan om ringen till klingonska). Enligt Matt Groening är han baserad på ”varenda seriebutiksägare i hela USA.”

1992: George Bush (den äldre) är president, avsnitt Stark Raving Dad

I januari 1992 sa dåvarande president George Bush i ett tal om traditionella värderingar att ”vi behöver en nation närmare the Waltons än the Simpsons.” (The Waltons var en rekordpräktig tv-serie från 70-talet som utspelade sig under 30-talets börskrasch.) Reaktionen var omedelbar, bara tre dagar senare replikerar Bart i ett blixtinsatt segment i ett reprisavsnitt av the Simpsons: ”Vi är precis som the Waltons. Vi ber till Gud om ett slut på depressionen vi också.”

1993: Internet är nytt, avsnitt Homer Goes to College

Författarna till The Simpsons har alltid varit duktiga på att använda internetcentrerade intriger. Själva ordet internet nämndes första gången i The Simpsons – och antagligen i någon komediserie – i det här avsnittet. När Homer efter en kärnkraftsolycka tvingas börja plugga på college igen blir han kompis med ett gäng nördar som använder nätet till att diskutera vilken Star Trek-kapten som är bäst. Så klart.

1994: Konservativa talk show-värdar, avsnitt Sideshow Bob Roberts

Barts nemesis Sideshow Bob blir vald till borgmästare med hjälp av den konservativa talk show-värden Birch Barlow – en uppenbar parodi på politiska kommentatorn Rush Limbaugh. Konservativa Simpsonsfans blev så upprörda att avsnittet har kallats ”ett av de mest obscena försöken till karaktärsmord i tv-historien.”

1995: OJ Simpson-rättegången, avsnitt Who Shot Mr Burns?

Att den misstänkte i århundradets brottsfall råkade ha samma efternamn som familjen Simpsons var naturligtvis omöjligt för författarna att motstå. I det här tvådelade avsnittet blir Homers chef Mr Burns skjuten och Simpson-DNA hittas på platsen. Men som Bart säger, ”identifiering, DNA… det kommer aldrig hålla i en rättssal.”

1996: Den amerikanska valkampanjen, avsnitt Treehouse of Horror VI

Rymdlingarna Kang och Kodos försöker erövra jorden genom att klä ut sig till Bill Clinton och Bob Dole mitt under valkampanjen. I ett tal summerar fejk-Dole det amerikanska politiska landskapet: ”Aborter till alla!” ”Boo!” ”Okej, inga aborter till någon!” ”Boo!” ”Aborter till vissa, amerikanska miniatyrflaggor till alla andra” ”Yay!”

1997: De amerikanska vapenlagarna, avsnitt The Cartridge Family

Homer köper en pistol i en tecknad version av den vapenaffär som Los Angeles-polisen gick till för att köpa kraftfullare vapen mitt under det pågående rånet av North Hollywood Bank 1997, där 17 personer blev skadade och två dog. Homer blir, naturligtvis, så förtjust i sitt vapen att han går med i NRA men blir fråntaget medlemskapet då han använder pistolen till att byta kanal på tv:n.

1998: Heavens Gate-sekte, avsnitt The Joy of Sect

Homer blir hjärntvättad att gå med i sekten the Movementarians genom att rekryterarna sjunger ledmotivet till tv-serien Batman – men byter ut ordet Batman mot The Leader (som för övrigt liknar scientologikyrkans L Ron Hubbard). Precis som Heavens Gate, som året innan begick massjälvmord, tror the Movementarians att de ska hämtas av ett rymdskepp och bär matchande svarta Nike Dunks.

1999: Bokstavsbarne, avsnitt Brothers Little Helper

När debatten om medicineringen av ”bokstavsbarnen” tog fart under 90-talet var naturligtvis Bart en given kandidat till att medicineras mot ADHD. Här får han ”Focusyn” och blir, inledningsvis, en välanpassad plugghäst. Snart utvecklar han dock grav paranoia, börjar bära foliehattar och är övertygad om att den nationella baseballigan spionerar på honom med hjälp av satelliter. En skakad Marge lovar att aldrig medicinera Bart med annat än ”frisk luft, massor av kramar, och gamla goda Ritalin.”

2000: Internetskvalle, avsnitt The Computer Wore Menace Shoes

För att locka besökare till sin nygjorda hemsida MrX börjar Homer publicera skvaller om invånarna i Springfield: bland annat hävdar han att Principal Skinners mamma tycker att hennes son är en mes för att han inte tittar på porr, att snabbköpsföreståndaren Apu säljer veckogamla munkar som bagels och att Springfields poliskår använder elektriska stolen till att grilla kyckling.

2001: Megakyrko, avsnitt She of Little Faith

När Springfields kyrka brinner ner tar invånarna hjälp av kommersiella krafter för att återuppbygga den. Resultatet påminner inte lite om de så kallade megakyrkor – sponsrade jättekyrkor för över 10 000 personer – som började bli vanliga runt den här tiden. Lisa blir oerhört besviken och konverterar till buddhismen vilket får Ned Flanders att ta med sig sönerna Rod och Todd till sitt skyddsrum för att undvika ”sataniska influenser”.

2002: It-bubblan briste, avsnitt I Am Furious (Yellow)

När Bart skapar den populära internetserien Angry Dad blir han kontaktad av en avslappnad och hipp it-entreprenör som delar ut aktieandelar från toalettpappersrullar. Nästa gång Bart och Lisa kommer till it-kontoret stjäl han dock redan koppartrådar från väggarna. När Lisa försöker förklara för sin bror att it-bubblan har spruckit säger Bart chockat: ”Kan bubblor brista?!”

2003: Fox News republikanska sympatie, avsnitt Mr Spritz Goes to Washington

När familjen tittar på Fox News hälsar programledaren välkommen genom att säga: Du tittar på Fox News, din röst för ondskan. Sedan presenteras nyhetsrubriker som ”JFK går med i republikanska partiet postumt” och ”Albert Einstein + Brad Pitt = Dick Cheney”. Efter avsnittet ryktades det att Fox News ville stämma The Simpsons – trots att de tillhör samma tv-bolag.

2004: Den skenande amerikanska patriotismen, avsnitt The Bart-Mangled Banner

Efter att Bart råkat moona den amerikanska flaggan drabbas Springfield av galopperande patriotism. Staden byter namn till Libertyville, trafikljusen ändras till rött, vitt och blått, och allt kostar 17.76 dollar. När Lisa ifrågasätter dessa dåraktigheter döms hela familjen enligt The Government Knows Best Act (en parodi på The Patriot Act) och skickas till Ronald Reagan Reeducation Center där de träffar Michael Moore, Dixie Chicks och Bill Clinton.

2005: Homosexuella äktenska, avsnitt There’s Something About Marrying

I ett försök att locka turister legaliserar Springfield homosexuella äktenskap. Homer prästviger sig över internet och sätter upp en skylt där det står: Viger vemsomhelst med vadsomhelst.” Avsnittet blev ett av de mest omstridda någonsin och producenten Al Jean replikerade: Vi tar egentligen inte sida för eller emot någonting, vi gillar bara att undersöka alla aspekter. Men jag tycker att människor som tror att man kan bli politiskt upplyst av en tecknad serie är rätt så sorgliga.

2006: Kreationismen vs Darwinisme, avsnitt The Monkey Suit

Efter påtryckningar från kyrkan skrotar Springfields skola evolutionsläran till förmån för kristen skapelsehistoria och eleverna tvingas titta på filmen ”Så du kallar Gud för lögnhals? en objektiv jämförelse av evolutionen och kreationismen”. En upprörd Lisa håller underjordiska evolutionsmöten men blir snart ställd inför rätta i ett fall kallat ”Lisa Simpson vs Gud.” Hela avsnittet bygger på ett då aktuellt rättsfall i Pennsylvania.

2007: Ingmar Bergma , a
vsnitt The Lost Verizon I en hyllning till den nyligen bortgångne svenske regissören busringer Bart till bartendern Inga-Bar Beerman i Stockholm och frågar efter Mr Myfriendsaregay, förnamn Olav. Inga-Bar ropar efter Olav Myfriendsaregay men när han förstår att det är en busringning säger han: Wait a minute... if I ever get a hold of you, I will thank you for showing me the futility of human endeavor.

2008: Fusket i förra amerikanska vale, avsnitt Treehouse of Horror XIX

Två dagar före det amerikanska presidentvalet 2008 sänds avsnittet där Homer försöker rösta på Barack Obama, dock registreras hans röst som tre röster på McCain. ”Sånt här händer inte i Amerika” säger Homer upprört. ”Kanske i Ohio, men inte i Amerika!” Utanför vallokalen står Homers pappa Grampa med en skylt som deklarerar ”I still like Ike.”

Jonas Cramby

Annons
Annons
X
Foto: MATT GROENING (ILL.) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X