Annons

Historielöst att larma om ny könspolarisering

Jerry Seinfeld och Mia Skäringer – två komiker som skämtar om ”könsgapet”.
Jerry Seinfeld och Mia Skäringer – två komiker som skämtar om ”könsgapet”. Foto: Greg Allen / TT och Björn Larsson Rosvall / TT

KULTURDEBATT | På kultursidor larmas om ett könsgap och att Instagramfeminister polariserar genom att häckla män. Men det är överdrivet och historielöst. I själva verket samarbetar män och kvinnor bättre med varandra än på mycket länge, skriver professor Lucas Gottzén.

Under strecket
SvD
Publicerad

Jag såg nyligen om det första avsnittet av tv-serien ”Seinfeld”. 90-talskomedin stod sig förvånansvärt bra. George var neurotisk och Kramer tröttsamt tokrolig. Jerry var förvisso lite träig, men kom undan med hedern i behåll. Elaine saknades, hon kommer först i andra avsnittet. Jag småmyste och tänkte nostalgiskt att jag lätt skulle kunna döda en halvtimme varje kväll resten av året för att traggla mig igenom hela serien.

Men så kom stå upp-scenen i slutet av avsnittet där Seinfeld gör sig putslustig över kvinnor. Sekundärskammen sköljde över mig. Han sa inget metoo-olämpligt, men 30 år senare känns hans beskrivning av könen tröttsam. Jerry förstår sig inte på kvinnor, för de är ju oj, så otydliga i sin kommunikation. Män är minsann rak på sak.

Annons
Annons
Annons